NAPRAVLJEN OPERATIVNI PLAN

Dragić Đorđević    Vesti

Ubrzati radove na izgradnji Turističkog centra na Staroj planini

U Knjaževcu je održan operativni radni sastanak sa prisustvom svih bitnih učesnika u izgradnji turističkog centra na Staroj planini. Sastanak sa predstavnikom ministarstva regionlanog razvoja Goranom Petkovićem imali su i Državni sekretar za turizam, predstavnici Skijališta Srbije D.O. Stara planina. Turističke organizacije Srbije, Srbija vode, zatim predstavnici lokalnih vlasti Knjaževca i Pirota, direkcije za izgradnju Knjaževac, Turističkeorganizacije opštine Knjaževac, Elektrotimoka Zaječar, Erozije Knjaževac, Javnog preduzeće puteva Srbije i P.Z. Zaječar.

Prisutni su napravili Operativni plan, kako bi se ubrzali radovi na izgradnji turističkog centra na Staroj planini. čiji je jedan deo bio zaustavljen na primedbu ekologa o zaštiti planine, dok nisu obezbeđene sve dozvole za izgradnju. Sada za to ne postoje prepreke, tako da je izvršena priprema za izgradnju treće ski-staze, zatim radovi na dalekovodu za dovod struje - jače trafo -stanice. Sa pirotske strane projektovani su radovi gde je predviđena investicija 250 miliona dinara.

Na sastanku je rečeno da je prošla godina bila godina izgradnje puteva, a ove godine radiće se na veštačkom osvežavanju i predstavnici svih uključenih subjekata smatraju da će dobrom koordinacijom svi predviđeni radovi biti završeni po planu. Master plan je urađen, zatim tender za izgradnju na Jabučkom Ravništu sa nekoliko hiljada kreveta.

UJKO IZ FRANCUSKE

Mirjana Stanojevi?    Strip, Vesti

“Tog dana, kosovi su pevali na bojnom polju - kaže Pavle pijući kafu i pripovedajući srpsku istoriju od kneza Lazara, preko ćuprije na Drini, Mehmed Paše, Tita, komunizma, spomenika Francuskoj na Kalemegdanu, izolacije, sve do raspada Jugoslavije…

“Uja Pavle” (6-pieds-sous-terre), strip francuskog autora Marsela Kušoa, nadahnut je likom Šarlijeovog “Ujke Pola” s početka 50-ih. Za razliku od starijeg kolege, koji je deci pričao izuzetne junačke dogadjaje, Uja Pavle pripoveda o svom narodu, čuvajući istorijsku osnovu, dodajući legende i lažući kada je neophodno. Dočaravajući romantičnu istoriju svog naroda, on ne zaboravlja da ukaže na nezahvalno mesto običnih ljudi, koji plaćaju za sve.

Posle dve decenije van stripa, Kušo se vratio sa novim serijalom. Prvi album, “Zatopek, Mimunove godine” (2006), govorio je o idolima njegove mladosti, dok je, nedavno izašli, “Uja Pavle”, vezan za Srbiju. “Srpska porodica moje bivše žene prihvatila me je kao sopstvenog sina, tako da je, i danas, moje srce delimično tamo - kaže Kušo. Za francuskog čitaoca, koji o Srbiji zna ono što mu je servirano, ovaj strip je otkriće. “Uja Pavle” ukazuje da istina nije crno-bela, kako to televizija i političari vole da uproste. “Nisam dopustio da me uspavaju mediji, nisu mi se dopale odluke NATO-a, a bombardovanje Beograda me je šokiralo - kaže Kušo - tokom večeri sa prijateljima, dešavalo se da diskutujemo i o tome, a ja sam se uvek nalazio u grupici koja je branila srpska stanovišta, nalik poslednjem vodu garde na Vaterlou.”

Kušoov novi strip nema pravi zaplet, niti klasičnu karakterizaciju. Uja Pavle, koji u svom mangupskom karakteru uspešno ujedinjuje pripovedača, klovna i mudraca, daje koherenciju čitavom albumu. Kroz njega su srpska istorija i mentalitet prikazani sa veselom nostalgijom i lakom ironijom. “Pavle je Srbin koji pripoveda svoju Srbiju i svoju Jugoslaviju. On je malo lažov, a malo kroji istoriju, jer mu je teško. Što više priča napreduje, on sve više upotrebljava sprdnju, bežeći tako od stvarnosti.”

Kušoov crtež je klasičan humoristički, montaža je efikasna i jednostavna, a bihromija daje grafičku reljefnost. Komičnost situacija nije data samo kroz burleskni crtež, nego i kroz uvodjenje “modernog” jezika u istorijske prilike. Upotrebljene psovke i komedija služe za umanjivanje tenzije stvorene opisima stvarnosti. Uprkos humoru, autor ni u jednom trenutku ne gubi iz vida najbitnije elemente. Kosovska bitka otkriva srpsku iracionalnost, andrićevske poplave ukazuju na zajedništvo triju verskih zajednica, raspad Jugoslavije ukazuje na budjenje nacionalizma. “U skorašnjem konfliktu, ja sam video grozan rezultat lošeg vodjenja jedne velike ideje. Danas su karte podeljene. Jugoslavija je iskidana i Kosovo nikada više neće biti srpsko, što je užasavajući rezultat.U tome se nalazi čitav smisao Uje Pavla.”

Kušov humor, u vreme saradnje sa legendarnim “Fluid Glasialom”, zasnovan na buresknom i parodiji, uobičajeno je ismevao stereotipe i predubedjenja modernog čoveka. Pored apsurda, on je negovao grotesku, sve vrste preterivanja i apologiju anarhije. Danas, njegov grafizam je ostao lako prepoznatljiv, dok mu je humor postao manje zajedljiv nego u vreme Banija, sadističkog konanovskog anti-heroja. “Vremena se menjaju, a i ja nisam više isti. Potom, ni tema nije za to, jer je njena tragikomičnost vrlo osetljiva. Jedan moj dobar prijatelj, Francuz, čiji su roditelji srpskog i hrvatskog porekla, pričao mi je više puta svoju nedavnu posetu Mostaru i svakoga puta je plakao. Posle smo uvek pili šljivovicu, uletvili se, trabunjali i galamili. Uja Pavle je upravo to - osećanja i preterivanja. Za ovu temu dovoljno, a deluje i vrlo slovenski, zar ne?”

Izvor: B92 Aleksandar Manić

PLES BUENOS AJRESA U BEOGRADU

Nebojša Đorđević    Vesti

Tango festival od 4. do 7. septembra

Internacionalni beogradski tango festival biće održan od 4. do 7. septembra u Beogradu, a predstaviće se vrhunski umetnici iz zemlje i inostranstva, biće organizovane plesne večeri i seminari, čime se i publici pruža mogućnost da istraži i razvije svoje kreativne potencijale.

Festival će 4. septembra u Kolarčevoj zadužbini otvoriti „Tango spektakl”, program zamišljen kao vremeplov kroz sve periode i pravce kroz koje je tango prolazio tokom svoje evolucije. Ove godine u „Tango spektaklu” učestvovaće beogradski „Beltango quinteto”, uz gostovanje osam plesača iz Argentine. Narednih dana u hotelu „Admiral” i Centralnom klubu Vojske Srbije biće održani programi „Tango bal” i „Gran milonga”, kao gala tango plesnih večeri, u kojima će učestvovati domaći i strani plesači, muzičari i ljubitelji tanga, uz muziku nemačkog di-džeja Mihaela Rila.

Poslednjeg dana festivala, u nedelju, 7. septembra, na Trgu Republike biće održan performans „Square Milonga”, vrhunac festivala zamišljen kao vid upoznavanja domaće publike sa tango kulturom i pokušaj da se tradicija uličnog tanga i njegovih korena preseli za trenutak sa ulica i luke Buenos Ajresa u Beograd. Tom prilikom će nastupiti beogradski orkestar „Tango Juventud”.

Izvor: Blic M.V.

500. ROĐENDAN MARINA DRŽIĆA

Nebojša Đorđević    Kultura

Jubilej slavnog komediografa biće proslavljen u septembru u Beogradu

Renesansna književnost Dubrovnika se s punim pravom smatra i delom srpske literarne baštine, pa Beograd planira da se uključi u obeležavanje značajnog datuma. Jedno veče biće posvećeno Miri Stupici, koja je igrala Petrunjelu u „Dundu Maroju” pre više od pola veka u tek osnovanom Jugoslovenskom dramskom pozorištu

BEOGRAD - Odeljenje periodike Biblioteke grada Beograda priprema se da obeleži pet vekova od rođenja velikog renesansnog komediografa rodom iz Dubrovnika, Marina Držića, izjavila je danas Tanjugu rukovodilac ovog Odeljenja Milanka Babić.

Renesansna književnost Dubrovnika se s punim pravom smatra i delom srpske književne baštine i zato je prirodno da se i Beograd uključi ove godine u obeležavanje ovog značajnog datuma, rekla je ona.

Proslavi Držićevog 500. rođendana biće posvećena cela sedmica u septembru tokom koje će biti održana predavanja, otvorena izložba, planirano je prikazivanje snimaka Držićevih predstava na srpskim scenama („Dundo Maroje”, „Skup”), a jedno veče bilo bi posvećeno Miri Stupici koja je igrala lik Petrunjele u tek osnovanom Jugoslovenskom dramskom pozorištu, pre više od pola veka, istakla je Babićeva.

U organizovanje proslave Držićevog jubileja u Beogradu uključila se i Gradska biblioteka Novog Sada, koja je najavila da će ansambl za staru muziku, koji deluje u okviru ove biblioteke, nastupiti u okviru programa koji priprema Babićeva sa saradnicima.

Među konsultantima za ovaj projekat je i dr Irena Arsić, vodeći stručnjak u Beogradu za istoriju dubrovačke književnosti, koja je izjavila da je tokom nedavnog boravka u Dubrovniku imala priliku da se detaljno upozna sa izuzetno bogatim programom obeležavanja Držićevog jubileja.

Hrvatska je 2008. godinu proglasila Godinom Držića i ovogodišnje Dubrovačke letnje igre protiču u tom znaku.

Naučni krugovi su se pobrinuli da za jubilej saopšte dva značajna otkrića vezana za Držića. Kako je prenela Arsićeva, u Milanu je pronađeno prvo izgubljeno, a poznato izdanje Držićevih „Pjesni ljuvenih” i pastorale „Tirene” iz 1551. godine, koje je, što je značajno, moglo biti štampano pod pesnikovim nadzorom.

Iz Firence je stigla vest da je, pored četiri poznata i petog zagubljenog, identifikovano i šesto urotničko pismo, sa jasnim upućivanjima da je postojalo i sedmo Držićevo pismo, upućeno Kozimu Medičiju i njegovom sinu, tadašnjem vojvodi, Frančesku.

Držić, taj sveštenik nemirnog duha koji se kretao na relaciji nekoliko italijanskih gradova (stigao je i do Istanbula) i rodnog Dubrovnika, želeo je da u njemu svrgne vlast aristokratije i prenese je na pučanstvo. Nadao se da će prebogata trgovačka porodica Mediči, koja je defakto vladala Firencom, imati razumevanja za njegove revolucionarne ideje i obraćao im se za pomoć.

Uz to, jasno je pokazano, opet na osnovu prilježnih iščitavanja arhiva, da je Držić bio primljen i saslušan od firentinskih vlasti, ali se ne zna na kakav je prijem naišao, osim da zavere nije ispalo ništa i on se zatim sklonio u Veneciju, gde je za manje od godinu dana umro pod misterioznim okolnostima.

Zna se da je sahranjen u Crkvi svetog Petra i Pavla, ali od groba nema više ni traga.

Izvor:
Agencija Tanjug

KNJIŽEVNI KOKTEL

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Jubilarna nagrada Diagram; novi prijevodi I. Štiksa i D. Drndić; najavljena antologija horor priča; Dragan Velikić dobitnik Srednjoeuropske nagrade.

Povodom 30. godišnjice postojanja nagrade Diagram, koja se dodjeljuje za knjigu najneobičnijeg naslova, časopis Bookseller će po uzoru na Bookera nad Bookerima u rujnu dodijeliti jubilarnu nagradu Diagram of Diagrams, za koju konkuriraju svi dosadašnji pobjednici. Najbizarniji će se naslov u 30-godišnjoj povijesti nagrade birati putem demokratskog online glasovanja, a naš je favorit knjiga Kako kenjati u šumi: ekološki pristup izgubljenom umijeću, pobjednik iz 1989. godine. Povodom rođendana nagrade bit će izdana i antologijska knjiga Kako izbjeći velike brodove i druge nevjerojatno nazvane knjige. Više o ovoj bizarnoj nagradi i njezinim dosadašnjim laureatima možete saznati u tekstu našeg Borisa Postnikova.

MV Info javlja da je u nakladi Mlade fronte, jedne od najvažnijih čeških izdavačkih kuća, u prijevodu najpoznatijeg češkog kroatista Dušana Karpatskog izašlo češko izdanje romana Elijahova stolica, mladog domaćeg autora Igora Štiksa. Ovo je, nakon Makedonije, Njemačke, Mađarske, Nizozemske i Španjolske, šesto inozemno izdanje Štiksova romana, koji bi do kraja godine još trebao izaći na slovenskom i poljskom, a sljedeće godine i talijanskom i finskom. I Sonnenschein Daše Drndić pobuđuje veliki interes. Nakon poljskoga, slovenskoga, mađarskoga i slovačkoga izdanja, očekuje se i nizozemsko, u izdanju De Geussa.

Zagrebačka naklada objavila je da u tisak kreće antologija horor priča po imenu Horor - priče za laku noć, koja će sadržavati priče renomiranih autora poput Kinga, Poea, Barkera, Lovecrafta, Bradburyja, Simonsa, Koontza, ali i domaćih autora poput Viktorie Faust, Zorana Janjanina i Danila Brozovića. Strašna će antologija, kojoj još uvijek ne znamo niti cijenu niti datum izlaska, sadržavati i priče autora poput Edith Nesbit, Honoréa de Balzaca te H. G. Wellsa, koji su ime stekli u drugim žanrovima.

Mediji javljaju da je srpski književnik Dragan Velikić, čiji je posljednji roman Ruski prozor osvojio dvije prestižne nagrade: NIN-ovu i nagradu Meša Selimović, ovogodišnji laureat Srednjoeuropske nagrade, što ju austrijska vlada dodjeljuje osobama koje su svojim radom posebno pridonijele razvoju srednjoevropske misli. Nagrada u iznosu od 7.200 eura, koju su do sad između ostalih primili Vladislav Bartoševski, Georgi Konrad i Karl-Markus Gauss, Velikiću će biti uručena 24. studenog 2008.

Izvor Booksa.hr m.m. 01.08.2008.