Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ISUS HRISTOS SUPERSTAR PREMIJERNO NA PALIĆU

Čuvena rok opera „Isus Hristos superstar“ Tima Rajsa i Endrua Lojda Vebera, u režiji Lasla Molnara, gosta iz Mađarske, premijerno će biti izvedena večeras na letnjoj pozornici na Paliću. U pitanju je koprodukcija Narodnog pozorišta / Kazališta / Nepsinhaza i Muzičkog pozorišta iz Budimpešte, odakle dolaze i još neki akteri ovog mjuzikla. Naslovnu ulogu tumači Zoltan Mezei, glumac Narodnog pozorišta / Kazališta / Nepsinhaza iz Subotice, kao i Andor Kovač Nemeš, u ulozi Jude. U ostalim ulogama su Zoltan Puškaš i Tamaš Varga, glumci Novosadskog pozorišta / Ujvideki sinhaza, a uz njih i Blanka Kovač, Andor Kiš, Arpad Mesaroš i Roland Brezovski.

U predstavi učestvuju polaznici Studija iz Subotice, kao i osam plesača iz Budimpešte. Za scenografiju i kostim zadužen je deo tima ove predstave iz Budimpešte, gde je takođe bila postavljena ova rok – opera.

„Isis Hristos superstar“, oslanjajući se na Jevanđelje po Jovanu, govori o poslednjoj nedelji Isusovog života. U ovoj rok operi, ta priča je ispričana iz ugla Jude Isakriotskog i njegovog razočarenja pokretom u kojem je sam učestvovao. Ovo delo, napisano pre četrdesetak godina, doživelo je mnoga izvođenja, snimljen je i film, a zanimljivo je da je samo godinu dana nakog nastanka, 1971 . igrano po klubovima u Mađarskoj, ali je ubrzo zabranjeno.

– Predstava je dostojna Veberovog sna, jer se igra u savremenim kostimima i savremenom dekoru, pričajući vanvremensku priču – kažu u najavi ove predstave. – Veberova muzika je danas isto tako živahna i zanosna kao nekad, a pitanja kojima se delo bavi su nezavisna od vremena, prostora, zemalja i naroda.“Superstar“ je uzbudljivo delo koji se obraća modernom čoveku na provokativan i uzvišen način. Monumentalna scenografija, kao i najsavremenije ozvučenje doprinose savršenom doživljaju publike. Produkcija sa 70 ljudi na sceni, ne može se odigrati ni u jednom pozorištu, jer nema prostora ni na jednoj sceni, jedino se na letnjim pozornicama ili stadionima može igrati. Glumci igraju u 270 kostima, a dekor je teži od 20 tone.

Ova predstava se igra na mađarskom jeziku, a obezbeđen je titlovani prevod na srpski. Predstave, ukupno njih pet, biće igrane svako veče do 10. avgusta na Paliću, a u slučaju lošeg vremena i nakon tog datuma.

Izvor: Dnevnik N. Pejčić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *