Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OD ŠAPONJE DO NEGRIŠORCA


Julsko-avgustovska sveska novosadskog časopisa za književnost i teoriju Polja (452) u šest rubrika donosi raznovrsne priloge iz različitih oblasti. Broj otvara blok pod nazivom Glasovi, gde se s novim pesmama predstavljaju Nenad Šaponja i Danica Pavlović, a prozne priloge objavljuju Srđan V. Tešin i Srđan Srdić.

U tematu broja posvećenom Edvardu V. Saidu, „palestinsko-američkom kritičaru koji je presudno obeležio misao 20. veka“, objavljeni su njegovi eseji Razmišljanja o izgnanstvu i Predgovor Mobiju Diku, kao i pet studija o njegovom delu i uticaju koje potpisuju Valeri Kenedi, Timoti Brenan, Mustafa Ben T. Maruči, Lila Gandi i Vladimir Gvozden.

U rubrici Dozivi, u kojoj se objavljuje prevedena književnost, nalazi se odlomak iz najnovijeg romanaAlfred i Emili aktuelne nobelovke Doris Lesing, priča mlade mađarske autorke Noemi Kiš i poezija turskog klasika Oktaja Rifata. Pored čitanja pesme Pod jelama što se suše Milana Ćurčina iz pera Vase Pavkovića, u rubrici Duplo dno, novi broj Polja u rubrici književne kritike donosi prikaze novih knjiga Mihajla Pantića, Draška Miletića, Slavoljuba Markovića, Dejana Ilića, Danice Vukićević, Radoslava Petkovića, Predraga Petrovića i Miloša Jevtića, o kojima pišu Milica Seljački, Ivan Radosavljević, Dragana Beleslijin, Sonja Veselinović, Radmila Lazić, Nataša Polovina, Biljana Andonovska iIvan Negrišorac.

Likovni motiv broja čine radovi Nemanje Mitrovića, o kojima piše Nina Živančević. Izdavač časopisa je Kulturni centar Novog Sada, a urednik je Alen Bešić.

Izvor: Građanski list

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *