Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KNJIŽEVNI KOKTEL

Jubilarna nagrada Diagram; novi prijevodi I. Štiksa i D. Drndić; najavljena antologija horor priča; Dragan Velikić dobitnik Srednjoeuropske nagrade.

Povodom 30. godišnjice postojanja nagrade Diagram, koja se dodjeljuje za knjigu najneobičnijeg naslova, časopis Bookseller će po uzoru na Bookera nad Bookerima u rujnu dodijeliti jubilarnu nagradu Diagram of Diagrams, za koju konkuriraju svi dosadašnji pobjednici. Najbizarniji će se naslov u 30-godišnjoj povijesti nagrade birati putem demokratskog online glasovanja, a naš je favorit knjiga Kako kenjati u šumi: ekološki pristup izgubljenom umijeću, pobjednik iz 1989. godine. Povodom rođendana nagrade bit će izdana i antologijska knjiga Kako izbjeći velike brodove i druge nevjerojatno nazvane knjige. Više o ovoj bizarnoj nagradi i njezinim dosadašnjim laureatima možete saznati u tekstu našeg Borisa Postnikova.

MV Info javlja da je u nakladi Mlade fronte, jedne od najvažnijih čeških izdavačkih kuća, u prijevodu najpoznatijeg češkog kroatista Dušana Karpatskog izašlo češko izdanje romana Elijahova stolica, mladog domaćeg autora Igora Štiksa. Ovo je, nakon Makedonije, Njemačke, Mađarske, Nizozemske i Španjolske, šesto inozemno izdanje Štiksova romana, koji bi do kraja godine još trebao izaći na slovenskom i poljskom, a sljedeće godine i talijanskom i finskom. I Sonnenschein Daše Drndić pobuđuje veliki interes. Nakon poljskoga, slovenskoga, mađarskoga i slovačkoga izdanja, očekuje se i nizozemsko, u izdanju De Geussa.

Zagrebačka naklada objavila je da u tisak kreće antologija horor priča po imenu Horor – priče za laku noć, koja će sadržavati priče renomiranih autora poput Kinga, Poea, Barkera, Lovecrafta, Bradburyja, Simonsa, Koontza, ali i domaćih autora poput Viktorie Faust, Zorana Janjanina i Danila Brozovića. Strašna će antologija, kojoj još uvijek ne znamo niti cijenu niti datum izlaska, sadržavati i priče autora poput Edith Nesbit, Honoréa de Balzaca te H. G. Wellsa, koji su ime stekli u drugim žanrovima.

Mediji javljaju da je srpski književnik Dragan Velikić, čiji je posljednji roman Ruski prozor osvojio dvije prestižne nagrade: NIN-ovu i nagradu Meša Selimović, ovogodišnji laureat Srednjoeuropske nagrade, što ju austrijska vlada dodjeljuje osobama koje su svojim radom posebno pridonijele razvoju srednjoevropske misli. Nagrada u iznosu od 7.200 eura, koju su do sad između ostalih primili Vladislav Bartoševski, Georgi Konrad i Karl-Markus Gauss, Velikiću će biti uručena 24. studenog 2008.

Izvor Booksa.hr m.m. 01.08.2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *