Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

O projektu

Područje bivših jugoslovenskih republika predstavlja po književnom stvaralaštvu i kulturi, pravu riznicu u evropskoj pisanoj reči. Mnogi dokazani književnici – poete, potekli su iz književnih škola nekadašnjih YU naseobina. Sa raspadom tih teritorija, zadnjih petnaestak godina prekinuta je zajednička stvaralačka nit, a i mnogi pozitivni uticaji, koji su međusobno dolazili iz pomenutih književnih škola. Nastavljeno je sa radom unutar izdvojenih sredina, a susedima, Evropi, a i šire, taj rad je ostao nepoznat.

Formiranje jedinstvenog informativno – medijskog – markentinškog Centra u oblasti kulture, pre svega u književnosti, a naročito u poetskom delu «Kultura književnosti «KUL – TIM», približilo bi građanima država bivših jugoslovenskih republika, Evrope, a i celog sveta događanja i kretnje u književnosti, a i u kulturi uopšte, u smislu stvaralaštva, a i praćenja umetničkih aktivnosti na tom prostoru. U prilog tome ide i činjenica da je medijska pokrivenost u ovoj oblasti zanemarljivo mala u odnosu na druge grane delatnosti i življenja. S tim u vezi potrebno je stvoriti uslove za tako nešto na eks YU teritoriji, a integracija u kulturi i književnosti pokrenula bi integraciju i drugim sferama. Osim toga, na ovom sajtu bi se, kao na tekućoj traci očitavale i dnevne vesti iz svih sfera života (posebna rubrika) po modelu klasične novinarske informacije.

 

Cilj ovog projekta je, da pored pomenutog promoviše i one turističke potencijale koji su zasnovani, mahom na netaknutoj – ekološkoj prirodi, da se to populariše, ka Evropi i svetu kao i predstavljanje celokupne kulturne baštine, biblioteka, muzeja i sl. uz mogućnost bezuslovnog markentiškog predstavljanja, većine firmi, koje posluju na pomenutim teritorijama. Na ovaj način, preko ovog servisa, pomenute institucije bi lakše dolazile do inostranog kupca, a reklamom, koja je takođe predviđena ostvario i bi se i neposredniji kontakt između poslodavaca i nezaposlenih.