Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

O klubu

Knjževni klub “Branko Miljković” iz Knjaževca, osnovan je novembra 1970. godine na inicijativu Opštinske zajednice kulture, a “radio” pri Matičnoj biblioteci “Njegoš”. Imao je u to vreme oko dvadesetak članova, u pesničkoj i recitatorskoj sekciji, a predsednik je bio Radomir Videnović – Ravid.

Prva publikacija ovog književnog kluba nastala je 1971/72 godine pod nazivom “Timočki motivi” u kojoj su zastupljeni izbori iz poetskog rada Slađane Vasiljević, Radomira Videnovića – Ravida, Lilice Minić, Varužana Kevorkijana, Kaće Strainović. Dragiše Radovanovića, Dragija Markovića, Ljiljane Marinković, Branislava Stojadinovića i Živka Avramovića.

Sledeće klupsko izdanje objavlljeno je 1973. godine, a to je zbirka poezije “Pod kamenom cvet“, Ljubiše Rajkovića – Koželjca.

Članovi ovog kluba nastupali su na pes ničkim smotrama, kao što su: Mladi maj, Krajinski susreti, Disovo proleće, a radovi su im objaljivani u novinama, književnim listovima i časopisima, kao što su: Narodne novine, List mladih, Timok, Razvitak, Provincija, Venac, Letopis Matice srpske, Koraci, Povelja, Zapis, Student, Vidici i Omladinske novine.

Osim pomenutih u klubu su bili i Branislav Božinović, Jasmina Miletić, Zoran Trandafilović, Dragi Marković, Ljiljana Jenić, Ljiljana Popović i Kemal Mulalić.

Od nagrada i priznanja izdvajamo uspehe Biljane Golubović, Branislava – Baneta Stojadinovića i Branislava Božinovića, koji su nekoliko puta bili među deset najboljih pesnika Festivala kulture mladih Srbije, koji se održava u Knjaževcu.

Ovaj književni klub je prestao sa radom 1975. godine zbog “novonastalih okolnosti” u kulturi ovog grada i političkog progona.

Književni klub “Branko Miljković” iz Knjaževca je reaktiviran na Osnivačkoj skupštini, 13.12.1995. godine u Društvenom klubu Doma kulture, a za njegovog predsednika izabran je Vojislav Aranđelović. Pored njega, potpisnici osnivačkog akta su: Obren Ristić, Slobodanka Stanković – Ilić, Ivan Caribrodski, Dalibor Filipović, Dragče Milojić, Zoran Kostić, Tanja Stanković, Đorđe Đorđević i Dragan Mančić.

Sastanci članova ovog kluba održavani su sredom od 19 h u Domu kulture, najpre u Društvenom klubu, zatim u ša

h sali i foajeu u parteru. Za neposredni rad sa članstvom ( organizacija rada, javni nastupi članova, kao i selekcija i korigovanje radova) bili su zaduženi Slobodanka Stanković – Ilić, Vojislav Aranđelović i Obren Ristić, pored njih u Upravni odbor kluba izabran je i Dalibor Filipović Filip, dok su Nadzorni odbor činili Ivan Caribrodski, Dragan Mančić i Dragče Milojić.

Na Drugoj izbornoj SkupštiniKnjiževnog kluba “Branko Miljković” iz Knjaževca održanoj 23.01. 2002. godine u Društvenom klubu knjaževačkog Doma kulture za novog predsednika izabran je ponovo Vojislav Aranđelović, koji je podneo izveštaj o radu, u kome je istakao da iza rada u klubu “stoji” 29 klupskih izdanja, pedesetak književnih večeri, sopstveni sajam knjiga, gostovanja u dvadesetak gradova Srbije, Bugarske i Rumunije (Pirot, Zaječar, Valjevo, Bor, Novi Bečej, Sombor, Dimitrovgrad, Mladenovac, Gornji Milanovac, Beograd, Beograd, Inđija, Leskovac..), zatim puno objavljenih radova i književnim listovima i časopisima, kao što su: Savremenik, Latica, Mostovi, Povelja, Gambit, Paad…Akt, pa zastupljenost u više desetina konkursnih zbornika, kao što su: Šumadijske metafore, Čegarske vatre, Rudnička vrela, Haiku – Odžaci, zatim gostovanja pesnika kao što su Srba Ignjatović, Uzeir Bećović, Adam Puslojić, Momčilo Milošević, Zoran Vučić, Nedeljko Bogdanović… Takože je rekao da su članovi Književnog kluba učestvovali u suorganizaciji dve letnje pesničke škole pri Timočkom klubu, da su učestvovali na mnogim pesničkim manifestacijama da im je poezija prevođena na engleski, bugarski, rumunski, slovenački i holandski jezik, i da su priredili prvu promotivno – retrospektivnu izložbu za period od 1979. do 2000. godine.

U Upravni odbor Književnog kluba “Branko Miljković” iz Knjaževca izabrani su: Vojislav Aranđelović, Nebojša Đorđević, Obren Ristić, Dalibor Filipović i Milijan Srejić. Nadzorni odbor činili su Ivan Caribrodski, Dragče Milojić i Nikola Vučković, a u redakciju su izabrani: Nebojša Đorđević, Milijan Srejić i Dalibor Filipović Filip, koji je izabran za koordinatora rada kluba, dok je Obren Ristić postavljen za sekretara/ administratora kluba.

Na ovoj sednici odlučeno je i da klub ustanovi svoj poetski konkurs i manifestaciju, pod natzivom “Rade Tomić”, koja će svoje finale imati sredinom maja i koja će se vezeivati za proslavu Dana opštine Knjaževac.

Period između Druge i Treće skupštine ovog kluba karakteriše veliki broj klupskih izdanja (danas ih ima, skoro u trocifrenom broju), nastupa i dobijenih nagrada (opet, skoro, trocifren broj), kao i moderan organizacioni pristup. Više pažnje se obraća elekronskom objavljivanju autorkih radova, što je i rezultiralo učešću na konkursima države i van nje u vezi sa tim.

Treća Skupština ovog kluba održana, februara 2006. godine potvrdila je usmerenje u tom pravcu, a na njoj je za predsednika izabran Obren Ristić, dok Upravni odbor pored njega čine:Vojislav Aranđelović, Nebojša Đorđević, Milijan Srejić i Tamara Žikić. Oni čine i redakciju kluba, dok je sekretar kluba Radomir Videnović Ravid, a izvršni sekretar, Dalibor Filipović Filip.

Od sredine 2008. godine ovaj klub je suizdavač književnog časopisa “Bdenje“.

Iste godine, formiran je sajt www. kul-tim,net sa ciljem da građanima država bivših jugoslovenskih republika, Evrope, a i celog sveta koji imaju srpski jezik za govorni, približe događanja i kretnje u književnosti, a i u kulturi uopšte, u smislu stvaralaštva, a i praćenja umetničkih aktivnosti na tom prostoru.Vođa projekta je književnik Nebojša Đorđević,a u dva maha je prolazio kod Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj, gde je preko javnih radova i Nacionalne službe zapošljavanja bilo obuhvaćeno, 2008. Godine šest,a 2011. Pet radnika, koji su radili šest pet meseci za to vreme imali sve prinadležnosti iz radnog odnosa.

U Knjaževcu je 20. 05. 2010.godine u novim prostorijama ul.Dimitrija Tucovića 8 nakon osnivačke održana Izborna Skupština Književnog kluba „Branko Miljković“. Skupština,na kojoj je prisustvovalo više od 85% članova kluba je u skladu sa noviim preregistrovanjem institucija usvojila novi Statut i izabrala Upravni odbor kluba, iz reda književnika, koji čine Obren Ristić, Nebojša Đorđević,Milijan Srejić, Petar Gerov i Zoran Vučić. Za predsednika Upravnog Odbora izabran je Obren Ristić, koji je ujedno i predsednik Književnog kluba „Branko Miljković“ na period od sedam godina, na koji je i imenovao novog sekretara Nebojša Đorđevića.

Novi,stari predsednik je upoznao članstvo sa radom književnog kluba između dve Skupštine, koji je ocenjen od strane prisutnih kao najuspešniji u istoriji kluba, jer pored izdavačke delatnosti, ova institucija izdaje kao suuiizdavač časopis „Bdenje“, ima književni knokurs, na kojoj dodeljuje prestižnu nagradu „Rade Tomić“, zatim poseduje sajt www. kul-tim.net koji je postigao značajne uspehe na konkursu nekih od Ministarstava, i koji ima dnevno do 2.000 poseta u proseku, što je za ovakve medije u kulturi više nego dobar rezultat. Inače, ovaj književni klub ima dvoicfren broj članova Udruženja književnika.

U daljem toku Skupštine, izabrani su članovi Nadzornog odbora kluba, koji čine Dragče Milojić, Radomir Videnović Ravid i Adam Tomić. Izborna Skupština je potvrdila odluku Upravnog odbora o isključenju Dalibora Filipovića Filipa iz članstva Književnog kluba „Branko Miljković“ iz Knjaževca, zbog zolupotrebe insignija (otvaranja lažnog računa u banci, falsifikovanja pečata) i ostalih uzastopnih radnji uperenih protiv ugleda kluba.

Upravni odbor kluba, uoči šestog književnog konkursa “Rade Tomić” odlučio je da ustanovi istoimenu nagradu, koja će se sastojati i od štampanja knjige pobedniku ovog takmičenja. Prvi laureat bio je Živko Nikolić, književnik iz Beograda, dok je to priznanje na sedmom konkursu (2008.g.) ponela Gordana Boranijašević iz Nove Varoši. Naredne, 2009. godine,(osmi konkurs), Nagradu “Rade Tomić” primili su ravnopravno, Miroslav Todorović iz Niša i Dejan Bogojević iz Rajkovića kod Valjeva, 2010. godine,(deveti konkurs) književnik, Zoran Vučić iz Bučuma(Svrljig), dok je laureat za 2011. godinu, Miloš Janković,knjiženik iz Beograda.

Književni klub Branko Miljković sarađuje sa ostalim književnim klubovima u zemlji i inostranstvu. Udruženjem književnika Srbije, društvenim, sportskim i društveno političkim i nevladinim organizacijama. Dobitnik je Majske nagrade grada Knjaževca.

Pomenimo i članove, od kojih je jedna trećina aktivna: Vojislav Aranđelović, Obren Ristić , Nebojša Đorđević, Milijan Srejić, Dalibor Filipović Filip(isključen 2010.g), Marjan Čakarević, Vukosav Mitić, Ivana Stefanović, Iva Kuprešanin, Vladimir Tasić, Ana Pavlović, Ana Nikolić, Milan Živković, Željko Petrović, Nikola Vučković, Zvonimir Pavković, Milica Veljković, Dragče Milojić, Selena Ilić, Jelena Milivojević, Dušanka Milošević, Tanja Stanković, Olivera Ranđelović, Irena Spasić, Kosta Isakov, Vesna Krstić, Gordana Stanojević, Adam Tomić, Dajana Vanja Hrnjak, Vladan Prodović, Darija Ožegović, Miodrag M. Mihajlović, Ana Pakljanac, Miodrag Stranad, Predrag Ivković, Branislav V. Branković Ljubiša Rajković – Koželjac, Vladana Medić, Milomir Obradović, Dušica Ranđelović, Petar Gerov, Marijana Cekić, Jelena Dragićević, Irena Tošić, Dušan Živić, Slađan Ilić, Bobica Milivojević…