VERA U SNAGU KNJIGE

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

Svetislav Basara i Mija Koto na otvaranju Beogradskog sajma knjiga

Svetislav Basara otvorio 56. Beogradski međunarodni sajam knjiga

Beograd - Književnik Svetislav Basara otvorio je juče 56. Beogradski međunarodni sajam knjiga. Kolumnista Danasa rekao je da sa svih strana dolaze zastrašujuća upozorenja da je duhovnost u krizi, ali da nema razloga za paniku.

- Duhovnost i treba da bude u krizi, duhovnost zapravo i nije ništa drugo do neprestano prebivanje u krizi i prevladavanje krize - objasnio je istaknuti srpski pisac.

Iako je napomenuo da ne očekuje, poput mnogih, da će iz velike konfuzije nastati novi kvalitet i novo društvo, Basara kaže da ono što mu uliva optimizam jeste snaga sa kojom se knjiga odupire nasrtajima novih tehnologija i nenametljiva upornost uz čiju pomoć opstaje u šerenilu površnih zadovoljstava.

U ime počasnog gosta Sajma - portugalskog jezika, pisac iz Mozambika Mija Koto je podsetio da jezik koji se ove godine slavi na Sajmu knjiga jeste jezik osam nacija raspoređenih na četiri kontinenta, koji govori više od 200 miliona ljudi.

- To što ove udaljene nacije dele zajednički jezik, ne čini ih jednom domovinom. Svaka od tih zemalja poseban je entitet, mesto na kojem žive i druge kulture, drugi jezici, druge, različite vere. Taj zajednički entitet koji se ovde predstavlja jeste kaleidoskop mnogostrukih identiteta - objasnio je Koto, koji je poželeo srećan put svim ljubiteljima knjige na putovanju koje će se iz ovog susreta izroditi, budući da ono neće proći geografskim predelima, već unutrašnjim univerzumima.

Sajam knjiga biće otvoren do 30. oktobra od 10 do 21 sat, a cena ulaznica je 250 dinara za pojedinačnu posetu, dok je 150 za grupne posete.

Izvor: Danas M. K.

SONJI VUKUĆEVIĆ NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Udruženje baletskih umetnika Srbije dodelilo je balerini Sonji Vukićević nagradu za životno delo. Ova nagrada mi je najvažnija u životu jer je primam od svojih kolega s kojima sam provela ceo umetnički život, rekla je Vukićevićeva.

Balerini Sonji Vukićević uručena je, u Narodnom pozorištu u Beogradu, nagrada za životno delo koju dodeljuje Udruženje baletskih umetnika Srbije.

Sonjino biće i energija nam pokazuju da sami pravimo i pomeramo granice, a njen stvaralački opus koji se i dalje širi uvek iznova pronalazi načine da dođe do publike”, ističe se u obrazloženju žirija.

Čuvena balerina rekla je da joj je ova nagrada najvažnija u životu jer je prima od svojih kolega s kojima sam provela ceo umetnički život.

Vukićevićeva je zahvalila svima koji su od početka njene karijere - 1970. godine, radili s njom i zahvaljujući kojima je razvila svoje umetničko stvaralaštvo.

Brojne kolege, među kojima i upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović i balerina Ivanka Lukateli, čestitali su balerini na priznanju.

Na svečanosti u Narodnom pozorištu uručena je i nagrada “Dimitrije Parlić” koja se svake godine dodeljuje za originalne celovečernje baletske i plesne predstave.

Nagradu je dobio slovenački koreograf Edvard Klug za predstavu “Božanstvena komedija” u kooprodukciji Bitef i Budva grad teatra.

Klug je primajući nagradu rekao da se u Beogradu i srpskim pozorištima oseća kao kod kuće i dodao da veliku zahvalnost za nagradu duguje i plesnoj grupi “Bitef dens kompani” s kojom je radio nagrađenu predstavu.

Božanstvena komedija” u koreografiji Edvarda Kluga “koegzistentnošću autorove zamisli i strukturno neobično čvrstim i nadahnutim koreografskim konceptom ostavila je snažan utisak na članove žirija”, navodi se u obrazloženju Udruženje baletskih umetnika Srbije.

OBRENU RISTIĆU „ZLATNA STRUNA” U SMEDEREVU

Nebojša Đorđević    Vesti

Istaknuti srpski pesnik Obren Ristić, Knjaževčanin, dobitnik Rakićeve nagrade i nagrade „Zmaj Ognjeni Vuk” za 2010.godinu, ove godine iz Smedereva ( Smederevska pesnička jesen), doneo je „Zlatnu strunu” za pesmu „Sutrašnji varvari”.

„Zlatna struna” je najstarija pesnička nagrada na ovom Međunarodnom pesničkom festivalu koji ove godine slavi svoj 42.rođendan.

Ove godine je uručena i novoustanovljena nagrada „Zlatko Krasni” za prevođenje savremene poezije , uglednom slavisti i prevodiocu Peteru Urbanu.

Nagradu „Zlatni ključić” za stvaralaštvo za decu, dobila je Mirjana Stefanović.

Irski pesnik Džon F. Din, dobitnik je ovogodišnje nagrade za ukupno pesničko i književno delo „Zlatni ključ Smedereva”.

Takođe, za najbolju pesničku knjigu na srpskom jeziku, ove godine, nagradu „Zmaj Ognjeni Vuk” dobio je Milosav Tešić, za knjigu „Mlinsko kolo”.

Pored ovogodišnjihlaureata, predstavilisu se ipesnici iz Španije, Francuske, Japana, Poljske, Rusije, Indije, Italije, Austrije, Grčke, Bugarske, Libana, Rumunije, MađarskeiSrbije.

Poslednjifestivalskidan predviđen je zaobilazak kulturno-istorijskihspomenika Viminaciuma, Petrovca na Mlavi i manastira Gornjak.

SUTRAŠNJI VARVARI

Ako bih grad zidao dvore i kule kamene
Ovde bih drevne doveo majstore
One u vekovima minulim zaboravljene
One koji jedini su vični da moje namere

Tek naslute I pravu meru Tačan ugao
Izlaska i zalaska sunca i meseca spram
Beskonačnosti u peni, zrak po zrak, kam
Na kamenu. Njima će se samo kazati ko

I kako će buduće naseobine, te kuće
Nebeske naseliti. I nevesta čija će
Bezdanim temeljima svoje devičanstvo dati

Jer samo će oni, iz vekova davnih neimari
Vetrove divlje moći potčiniti i prizvati
Novi sunčev zrak. Ti sutrašnji varvari.

 

 

 

KNJAŽEVČANI BLISTALI NA 16. DRŽAVNOM PRVENSTVU U BENCH PRESSU

Nebojša Đorđević    Sport, Vesti

Na 16. Državnom prvenstvu u Bench pressu koje je održano 22.10.2011 godine u Velikoj sali Doma kulture u Knjaževcu, učestvovalo je oko 40 - tak takmičara i takmičarki iz 11 klubova iz Srbije a specijalni gosti - takmičari bili su učesnici iz Slovenije članovi  Športnog društva “Atila” iz Kranja pod vođstvom Gregora Jankovića, svetskog prvaka, rekordera i Predsednika GPC federacije, koji je bio jedan od sudija na ovom takmičenju.

Takmičari powerlifting kluba Knjazevac osvojili su 9 medalja od toga 8 zlatnih 4 u muškoj i 4 u ženskoj kategoriji i jednu bronzanu po kategorijama:

u kat. do 59 kg. Tot Zoltan 1. mesto
u kat. do 74 kg Ostojic Branko 1. mesto
u kat. do 74 kg. Danijel Stojanovic 4. mesto
u kat. do 83 kg. Ilijic Dalibor 1. mest, koji je imao i pokusaj obaranja svog ličnog državnog rekorda od 220 kg. ali nažalost, ovaj put neuspešno na 221 kg. Dalibor je, takodje bio ijedan od glavnih organizatora ovog prvenstva
u kat. do 93. kg. Milenkovic Branislav 1. mesto
u kat. do 105 kg. Jovanovic Radomir 3. mesto veteran koji je bio najstariji takmicar sa 69 godina podigavsi 110 kg. iz bencha.
Jedini koji se nije plasirao iz Knjazevackog kluba zbog neuspesnog pokusaja bio je Nikodijevic Uros u kat. do 66 kg.

Ženska kategorija:

Maja Savić u kat. do 47 kg 1. mesto
Maja Radmanović u kat do 52 kg. 1. mesto
Ivana Petrović u kat. do 57 kg. 1 mesto
i u kat do 63 kg. Sanja Radovanović 1. mesto

Atrakcija dana bilo je i učesce Savić Radeta i z Gornjeg Milanovca koji je postavio novi apsolutni rekord u benchu od 340 kg. u kat. preko 120 kg, kao i dvoboj izmedju reprezentacije Srbije i reprezentacije Slovenije , gde je reprezentacija Srbije odnela pobedu nad reprezentacijom gostiju, za koju su nastupali takmičari Mavsar Iztok, veteran, Nino Pevec senior i Gregor Vuk junior članovi športnog drustva Atila iz Kranja dok su za Srbiju nastupali Rade Savić, senior član Beo GYM-a iz Beograda, Ilijic Dalibor, senior član Powerlifting kluba Knjazevac i Rakic Dejan, senior član Powerlifting kluba iz Vršca.

Pomoć za odrzavanje ovog državnog prvenstva pružili su restoran Mali perdah i firma DOO Desing. dok su generalni pokrovitelji takmicenja bili lokalna samouprava i sportski Savez Knjaževca, a organizator takmicenja bio je Powerlifting klub Knjazevac.

Dvorana doma kulture u Knjaževcu bila je prepuna ljubitelja ovog sporta  koji su došli, uprkos lošem - kišnom vremenu da bodrei takmičare powerlifting kluba Knjazevac i uživaju u ovom sportu.

SRUŠIO SE DEO UNUTRAŠNJEG ZIDA POMPEJE

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Deo unutrašnjeg zida u Pompeji srušio se usled obilnih kiša i jakog nevremena, saopštile su juče italijanske vlasti.

Urušavanje se dogodilo u noći izmedju četvrtka i petka u blizini područja poznatog kao “Porta di Nola” koje je otvoreno za turiste, navode agencije.

Najnovije urušavanje ukazuje na loše održavanje i nedovoljna ulaganja u zaštitu jednog od najpoznatijih arheoloških nalazišta koje je od 1997. deo svetske baštine Uneska.

U novembru prošle godine do temelja je srušena “Kuća gladijatora”, jedna od najpoznatijih gradjevina antičkog kompleksa, a nekoliko dana kasnije i deo zida “Kuće moraliste”.

Arheolozi i javnost optužili su tada vladu italijanskog premijera Silvija Berluskonija za nemar i loše upravljanje.

Smeštena nadomak Napulja, Pompeja je uništena u erupciji vulkana Vezuva 24. avgusta 79. godine i danas predstavlja najočuvaniji gradski kompleks iz rimskog doba.

Izvor: Tanjug/Blic Online/Tanjug Foto: AFP