Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SONJI VUKUĆEVIĆ NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO

Udruženje baletskih umetnika Srbije dodelilo je balerini Sonji Vukićević nagradu za životno delo. Ova nagrada mi je najvažnija u životu jer je primam od svojih kolega s kojima sam provela ceo umetnički život, rekla je Vukićevićeva.

Balerini Sonji Vukićević uručena je, u Narodnom pozorištu u Beogradu, nagrada za životno delo koju dodeljuje Udruženje baletskih umetnika Srbije.

Sonjino biće i energija nam pokazuju da sami pravimo i pomeramo granice, a njen stvaralački opus koji se i dalje širi uvek iznova pronalazi načine da dođe do publike“, ističe se u obrazloženju žirija.

Čuvena balerina rekla je da joj je ova nagrada najvažnija u životu jer je prima od svojih kolega s kojima sam provela ceo umetnički život.

Vukićevićeva je zahvalila svima koji su od početka njene karijere – 1970. godine, radili s njom i zahvaljujući kojima je razvila svoje umetničko stvaralaštvo.

Brojne kolege, među kojima i upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović i balerina Ivanka Lukateli, čestitali su balerini na priznanju.

Na svečanosti u Narodnom pozorištu uručena je i nagrada „Dimitrije Parlić“ koja se svake godine dodeljuje za originalne celovečernje baletske i plesne predstave.

Nagradu je dobio slovenački koreograf Edvard Klug za predstavu „Božanstvena komedija“ u kooprodukciji Bitef i Budva grad teatra.

Klug je primajući nagradu rekao da se u Beogradu i srpskim pozorištima oseća kao kod kuće i dodao da veliku zahvalnost za nagradu duguje i plesnoj grupi „Bitef dens kompani“ s kojom je radio nagrađenu predstavu.

Božanstvena komedija“ u koreografiji Edvarda Kluga „koegzistentnošću autorove zamisli i strukturno neobično čvrstim i nadahnutim koreografskim konceptom ostavila je snažan utisak na članove žirija“, navodi se u obrazloženju Udruženje baletskih umetnika Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *