Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VERA U SNAGU KNJIGE

Svetislav Basara i Mija Koto na otvaranju Beogradskog sajma knjiga

Svetislav Basara otvorio 56. Beogradski međunarodni sajam knjiga

Beograd Književnik Svetislav Basara otvorio je juče 56. Beogradski međunarodni sajam knjiga. Kolumnista Danasa rekao je da sa svih strana dolaze zastrašujuća upozorenja da je duhovnost u krizi, ali da nema razloga za paniku.

– Duhovnost i treba da bude u krizi, duhovnost zapravo i nije ništa drugo do neprestano prebivanje u krizi i prevladavanje krize – objasnio je istaknuti srpski pisac.

Iako je napomenuo da ne očekuje, poput mnogih, da će iz velike konfuzije nastati novi kvalitet i novo društvo, Basara kaže da ono što mu uliva optimizam jeste snaga sa kojom se knjiga odupire nasrtajima novih tehnologija i nenametljiva upornost uz čiju pomoć opstaje u šerenilu površnih zadovoljstava.

U ime počasnog gosta Sajma – portugalskog jezika, pisac iz Mozambika Mija Koto je podsetio da jezik koji se ove godine slavi na Sajmu knjiga jeste jezik osam nacija raspoređenih na četiri kontinenta, koji govori više od 200 miliona ljudi.

– To što ove udaljene nacije dele zajednički jezik, ne čini ih jednom domovinom. Svaka od tih zemalja poseban je entitet, mesto na kojem žive i druge kulture, drugi jezici, druge, različite vere. Taj zajednički entitet koji se ovde predstavlja jeste kaleidoskop mnogostrukih identiteta – objasnio je Koto, koji je poželeo srećan put svim ljubiteljima knjige na putovanju koje će se iz ovog susreta izroditi, budući da ono neće proći geografskim predelima, već unutrašnjim univerzumima.

Sajam knjiga biće otvoren do 30. oktobra od 10 do 21 sat, a cena ulaznica je 250 dinara za pojedinačnu posetu, dok je 150 za grupne posete.

Izvor: Danas M. K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *