Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KOREANAC ŠIM DJUN HO POBEDNIK MEĐUNARODNOG TAKMIČENJA MO

Pobednik 40. Medjunarodnog takmičenja Muzičke omladine u Beogradu, na kome se u disciplini violončelo takmičio 31 mladi violončelista iz 12 zemalja, je Šim Djun Ho iz Koreje, drugo mesto osvojila je njegova zemljakinja Mok Hje Djin, a treće Kero Armans iz Francuske.

Svečanom dodelom nagrada i gala koncertom pobednika u Kolarčevoj zadužbini večeras je zatvoreno jubilarno 40. takmičenje. Nagrade najbolje plasiranim takmičarima, kao i diplome za učešće u finalu našim takmičarima Nikoli Jovanoviću, Nemanji Stankoviću i Liu Unu iz Koreje, uručio je ministar kulture Nebojša Bradić.

Muzička Omladina

 

Pobednik takmičenja Šim dobio je 400.000 dinara i specijalnu nagradu, majstorsko gudalo darodavca Vladimira Radosavljevića, graditelja gudala i restauratora, čija je vrednost 4.000 evra.

Drugoplasirana takmičarka Mok nagradjena je sa 350.000 dinara. Mlada violončelistkinja iz Koreje dobitnica je i dve specijalne nagrade: opštine Stari grad koja dodeljuje novčanu nagradu za najbolje izvodjenje zadate kompozicije i Udruženja kompozitora Srbije koje dodeljuje specijalnu nagradu u cilju promovisanja kompozicija srpskih autora.

Violončelistkinja iz Francuske Armans po odluci medjunarodnog žirija osvojila je treće mesto i novčanu nagradu od 250.000 dinara.

Specijanu nagradu privatnog fonda „Prijatelji Miće Pavlovića“ izdavanje promotivnog kompakt diska, dobio je najuspešniji kandidat iz Srbije Nemanja Stanković, koji je sa jubilarnog takmičenja poneo i nagradu Saveza udruženja likovnih umetnika, umetničku fotografiju Jaše Josimovića, kao naš najuspešniji takmičar.

Medjunarodni žiri jubilarnog Takmičenja Muzičke omladine činili su predstavnici najznačajnijih violončelističkih svetskih škola: ruske Natalija Gutman i njen asistent Aleksander Bouzlov, pobednik Takmičenja 2005.godine, američke Mark Kosover, japanske Mineo Hajaši, predstavnice francuske škole naše umetnice Sandra Belić i Ksenija Janković kao i kompozotorka Ivana Stefanović čija je kompozicja „Kust“ bila obavezna na ovogodišnjem takmičenju.

Pre svečanog uručenja nagrada ovogodišnjeg takmičenja, povodom jubileja, 40 godina postojanja takmičenja, izveden je specijalni program na kome su nastupili dobitnici nagrada na Medjunarodnom takmičenju muzičke omladine iz naše zemlje.

izvor: Tanjug – S medija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *