Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NOVE STRIP POSLATICE

Beogradski izdavač „Veseli četvrtak“ 31.marta objavio je albume „Animal’z“ Enkija Bilala i „Zigfrid“ Aleksa Alisa.

Album „Animal’z“ prvi je Bilalov album objavljen u Srbiji. Pre oko 20 godina u Beogradu se pojavio Bilalov album „Falange crnog reda“, ali to je bilo piratsko izdanje za koje autor ne zna. „Ponosni smo i srećni što smo pripremili premijeru albuma „Animal’z“ u regionu. Naročito nam je drago što će publika u Srbiji moći da čita kapitalno izdanje jednog velikog autora“, rekao je Dušan Mladenović, urednik „Veselog četvrtka“.

Bilal se u „Animal’z“ bavi ekologijom i koristi svoj stari motiv o ljudima sa novim psihofizičkim mogućnostima. Originalne ilustracija iz ovog stripa su na aukciji prošlog septembra prodate za ukupno milion evra. Bilal je rođen 1951. godine u Beogradu kao Enes Bilalović, ali se sa devet godina seli u Francusku. U četrnaestoj godini upoznaje Renea Gošinija (René Goscinny), jednog od autora Asteriksa i Taličnog Toma, koji ga ohrabruje da svoj talenat usmeri na strip. Najpoznatiji je po trilogiji “Nikopol” po čijim je motivima 2004. godine snimio film „Besmrtna“ (Immortel). „Besmrtna“ je jedan od prvih filmova snimanih „digital backlot“ tehnikom , koja se koristi u tv i produkciji video igara.

„Zigfrid“ Aleksa Alisa (Alex Alice), 35-godišnjeg francuskog autora, nastao je po uzoru na operski ciklus „Nibelung“ Riharda Vagnera, koji je u četiri dela obradio drevni nordijski i germanski mit. Autor „Zigfrida“ učestvovao je i u izradi dugometražnog animiranog filma koji će se u bioskopima pojaviti sledeće godine.

Ova izdanja mogu se već od danas pronaći u knjižarama i prodavnicama stripova.

Izvor: Beta-B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *