Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VELIKA IZLOŽBA POSVEĆENA POLU GOGENU U LONDONU

Izložba posvećena Polu Gogenu (1848-1930) i njegovom uticaju na savremene umetnike, koja će sutra biti otvorena u londonskoj galeriji Tejt modern, najavljuje se kao „događaj godine“.
Pol gogen: Autoportret

Izložba „Gauguin: Maker of Myth“ (Gogen: stvaralac mita), u okviru koje će biti predstavljeno 100 radova Gogena, uključujući slike sa Tahitija, keramičke predmete, skice i ilustrovana pisma, prva je velika restrospektiva čuvenog francuskog slikara u poslednjih pet decenija u britanskoj prestonici, a kritičari su složni u tome da ju je vredelo tako dugo čekati.

Organizatori tvrde da će posetioci imati priliku da dobiju „nov i očaravajući“ uvid u dela velikog majstora moderne umetnosti i njegov način da ispreda priču oko mitova i bajki koje su bile u središtu njegovog rada.

„Gogen je umetnik koji gradi sopstvenu ličnost i stvara sopstveni mit o tome kakav je čovek bio“, kazao je direktor Tejt moderna Nikolas Serota povodom otvaranja izložbe, preneli su britanski mediji.

Na izložbi će svakako najveću pažnju privući radovi iz perioda koji je Gogen proveo u Francuskoj Polineziji, kao i serija njegovih autoportreta od boema i buntovnika do invalida zagledanog u sopstvenu smrt.

Među izloženim slikama izdvaja se „Hrist u maslinjaku“ na kojoj je Gogen sebe predstavio kao crvenokosog Isusa neposredno pre raspeća.

Tu su i dela koja publici daju priliku da zavire u Gogenov porodični život u Francuskoj kroz portrete njegove dece Klovisa i Aline.

Dve prostorije u okviru izložbe rezervisane su za arhivsku građu koja se tiče samog slikara kao i vremena u kojem je živeo, kao što su pisma, novinski članci i knjige.

Izložba će biti otvorena od 30. septembra 2010. do 16. januara 2011, a zatim se seli u Nacionalnu galeriju umetnosti u Vašingtonu.

Izvor: Blic Online/Tanjug Foto: Wikipedia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *