Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

LAUREAT BRATSKE NACIJE

Pesnikinja Mirjana Bulatović dobitnica Zlatnog pera Rusije

Srpska pesnikinja i prevodilac poezije Mirjana Bulatović dobitnica je najveće ruske književne nagrade „Zlatno pero Rusije 2010“, saopštilo je danas Udruženje književnika Srbije

Savez ruskih pisaca u pismu koje je juče poslao predsedniku UKS Srbi Ignjatoviću, obavestio je da je žiri za dodelu te nagrade – posle sprovedenog međunarodnog konkursa koji je raspisao organizacioni komitet uz saradnju sa Savezom pisaca Rusije i Fondom ruske pismenosti – odlučio da nagradu u nominaciji Književni prevodi za „Najbolji književni prevodi sa ruskog jezika na srpski“ (Zlatni laureat) dobije pesnikinja iz Srbije Bulatović. U ovoj nominaciji je bilo prijavljeno 55 prevodilaca uz 109 prevoda iz više od 30 zemalja.

Žiri za dodelu nagrade „Zlatno pero Rusije“, koja se dodeljuje u deset kategorija za stvaralačke sposobnosti, talenat i održavanje najbolje ruske literarne tradicije u delima iz celog sveta, dodelio je nagradu i pesniku iz Podgorice, predsedniku Udruženja novinara Crne Gore Novici Đuriću u nominaciji Poezija za pesmu „Javi mi da sam živ“ (Srebrni laureat). U ovoj nominaciji je bilo prijavljeno 562 pesnika uz 2.236 pesničkih dela iz više od 30 zemalja. Nagrada „Zlatno pero Rusije“ biće svečano uručena dobitnicima u Centralnom domu književnika u Moskvi 30. oktobra.

Izvor: RTV Pink

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *