Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAJVEĆE ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U RIMU U 80 GODINA, NAĐEN HADRIJANOV KULTURNI CENTAR

Na mestu pored kojeg danas prolazi pruga i gde se nalazi taksi stanica, nekad je bio veliki kulturni centar antičkog Rima.

Arheolozi su ispod jedne od najvećih rimskih raskrsnica otkrili ogroman Kulturni centar iz 123. godine naše ere, koji je imao tri sale i mogao je da primi oko 900 posetilaca. Arheolozi kažu da ovo predstavlja najvažnije rimsko otkriće u poslednjih 80 godina.

Centar, koji je sagradio imperator Hadrijan, sadržao je tri ogromne sale u kojima je rimsko plemstvo, zavaljeno u stepenasto raspoređena sedišta, uživalo u poeziji, govorima i filozofskim traktatima.

Sada kada je iskopavanje na trgu Venecija u Rimu završeno, mogu se bolje videti zidovi kompleksa, kao i komadi elegantnog sivog i žutog mermera kojim je bio obložen pod, na dnu iskopine dubine 5,5 metara.

– Hadrijanova slušaonica je najveća pronađena u Rimu još otkako je otkriven Forum dvadesetih godina prošlog veka – kaže Rosela Rea, arheolog.

Nalazište koje bi uskoro trebalo da bude otvoreno za javnost nalazi se pored taksi stanice, stešnjeno između barokne crkve i grandioznog spomenika posvećenog kralju Viktoru Emanuelu Drugom, koji Rimljani žargonski zovu „pisaća mašina“. Kompleks je otkriven posle iskopavanja u cilju gradnje nove linije podzemne železnice, koja treba da prolazi kroz sam centar Rima.

Ljubitelj umetnosti: Hadrijanova mermerna bista iz Kapitolskih muzeja u Rimu

Kada je nalazište otkriveno, inženjeri su morali da pocepaju planove za izgradnju dve stanice metroa u samom srcu Rima. Iskopine bacaju novo svetlo na Hadrijana i govore da je voleo poeziju – i sam je pisao stihove na latinskom i grčkom – i da je voleo smelu arhitekturu, što dokazuju i lučni svodovi u slušaonicama visine 11 metara.

Izvor: Blic Online I.F. Foto: AP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *