Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MEMORIJALNA KONFERENCIJA POSVEĆENA TESLI

U Njujorku je gala prijemom otvorena memorijalna konferencija povodom 70-godišnjice od smrti naučnika i jednog od najvećih svetskih pronalazača Nikole Tesle.

Konferenciju, pod nazivom „Zašto je Tesla važan“, organizuje naučna Fondacija „Nikola Tesla“ iz SAD od 5. do 7. januara u Njujorku.

Na otvaranju su dodeljene Tesline nagrade u oblasti nauke, duhovnosti, finansiranja i posvećenosti promociji lika i dela Nikole Tesle, a učesnicima skupa su se obratili predsednik Generalne skupštine Vuk Jeremić, predsednik i osnivač Fondacije Nikola Lončar, počasni predsednik David Vujić, kao i izvršni direktor Fondacije Marina Švabić.

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Tesla spirit awards“ je, izmeduju ostalih, stalna misija Srbije u Uneskou za upis imena Nikola Tesla u registar Pamćenja sveta.

Nagrada se postuhmno dodeljuje ambasadoru Dragoljubu Najmanu.

Takođe, dobitnici nagrade su i Muzej „Nikola Tesla“ iz Beograda, kao i dr Ljubo Vujović i organizacija Teslina Memorijala za životno delo u oblasti promocije lika i dela Tesle u SAD, Hotel „Njujorker“ i drugi.

Otvarajući gala prijem, Marina Švabić je istakla da je Tesla danas živ kroz mnoga svoja dostignuća koja su sastavni deo našeg sveta – od naizmenične struje, preko radio i bežičnog prenosa, do daljinskog upravljanja.

„Tesla je onaj koji nam je omogućio da noćas jasno vidimo jedni druge. Da li uopšte možemo da zamislimo život bez Tesle“, rekla je Švabićeva.

Ona je podsetila da je veliki naučnik iza sebe ostavio više od 300 izuma, patenata i teorija, ali da njegovo nasleđe uključuje i mnoga neodgovorena pitanja, misterije i kontroverze.

„Zbog toga smo mi iz Tesline naučne fondacije rešeni da istražimo živog i legat Nikole Tesle i bacimo novo svetlo na njegova dostignuća iz perpsektive 21. veka koji Teslu čini još više našim savremenikom“, rekla je Švabićeva.

Ključno pitanje konferencije upravo je – „Zašto je Tesla važan“, rekla je Švabićeva, navodeći da će tokom naredna tri dana učesnici to pitanje istražiti iz više uglova.

„Tesla je bio inženjer i nezaustavljivi pronalazač, uzor i heroj mnogh naučnika, zatim vizionar i na posletku duhovni čovek čija je duhovnost nadilazila rodno pravoslavlje“, istakla je ona.

U okviru konferencije biće održana predavanja, prezentacije, diskusije i dokumentovani dokazi o rastućem interesovanju za velikog naučnika i pronalazača.

Cilj konferencije je da na jednom mestu okupi svetske umove, naučnike, inženjere, preduzetnike iz oblasti alternativne energije, stručnjake za inovacije, umetnike, pisce i veliki broj Teslinih poštovalaca.

Konferencija se održava u hotelu „Njujorker“, u kojem je on proveo poslednjih deset godina života i gde je preminuo 7. januara 1943. godine.

Izvor: Studio B/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *