Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

11 ROMANA ZA NIN-ovu NAGRADU

NIN-ov žiri

NIN-ov žiri je na sastanku u ponedeljak izabrao 11 romana koji čine uži izbor u trci za prestižno književno priznanje. Odluka o dobitniku biće poznata 14. januara.

Žiri koji radi u sastavu Vasa Pavković (predsednik), Ljiljana Šop, Vladislava Gordić Petković, Mileta Aćimović Ivkov i Mića Vujičić, u uži izbor za prestižno književno priznanje, NIN-ovu nagradu za roman godine, uvrstio je 11 knjiga, prenosi Blic.

Među njima su „Dugovečnost“ Svetislava Basare, „Bonavia“ Dragana Velikića („Laguna“), „Veliki rat“ Aleksandra Gatalice („Mono&Manjana“), „Posmrtna maska“ Lasla Blaškovića („Arhipelag“), „Štampar i Veronika“ Katarine Brajović („Štampar Makarije“ i „Oktoih“).

Ovogodišnja spisateljska, odnosno izdavačka romaneskna produkcija, bila je bogata, a u osvrtu na nju predsednik žirija Vasa Pavković kaže:

– Žiri je na čitanje dobio 150 romana. Nažalost, srpski izdavači vole da, nazovimo stvari pravim imenom, maltretiraju žiri, pa romane objavljene, na primer, u aprilu šalju na čitanje 25 decembra. U tom nizu knjiga, među kojima ima i onih koje možemo nazvati nepotrebnim, izdvojilo se nekoliko romana koji čine čast savremenoj srpskoj književnosti. Mislim na romane Aleksandra Gatalice, Lasla Blaškovića, Draga Kekanovića, Katarine Brajović, Ivančice Đerić, naravno Basare i Velikića, a ima ih još.

Upitana za osvrt na ovogodišnju produkciju romana u Srbiji i njen eventualni zajednički imenitelj, Vladislava Gordić Petković napominje:

– Godina 2012. donela je interesantnu tematsku slike srpske književnosti. Ona je, pre svega, prilično disperzivna; piše se o istoriji i pojedincu, o porodici, o egzilu i povratništvu… Piše se u maniru žanra, romana reke, tradicionalnog realističnog romana… Romani čiji su autori žene su, istina, malobrojni, ali su, moram reći, vrlo suvereni. Pomenimo „Štampar i Veronika“ Katarine Brajović, „Nesreća i stvarne potrebe“ Ivančice Đerić, „Zoja“ Mire Otašević… Ima ih još, ali toliko zasad.

Odluku o laureatu NIN-ov žiri doneće 14. januara u prostorijama kompaniji „Riniger Axel Springer“, a svečano uručenje nagrade, čiji je novčani iznos milion dinara, je u 21h u Skupštini Beograda.

Izvor: BlicOnline

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *