Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„MUŠKARČINE“ NA SCENI BITEF TEATRA

BEOGRAD- Predstava „Muškarčine“, koja se bavi pitanjem muškosti i nasilja iz ugla muškaraca, biće premijerno izvedena u Bitef teatru u petak, 30. novembra.

Predstavom „Muškarčine“ i projektom „Predstava“ to pozorište se priključilo kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, koja će trajati do 10. decembra, Medjunarodnog dana ljudskih prava.

Tekst predstave nastao je dramatizacijom teza iz knjige „Biti muško“ Stiva Bidalfa, a korišćeni su i rezultati istraživanja „Mladići i maskulinitet“, koje je pokazalo da u Srbiji postoje dva tipa muškaraca – tipičan Balkanac i emancipovan muškarac.

„Muškarčine“ su režirali Milena Bogavac i Vojislav Arsić, u produkciji „Centra E osam“, a igraju Alek Surtov, Djordje Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Nemanja Puvača, Nikola Pavlović i Uroš Novović.

Režiserka Milena Bogavac rekla je u utorak na konferenciji za novinare da se predstava bavi temom nasilja, pokušavajući da otkrije koje to pretpostavke utiču na ljude da prihvate nasilje. Predstava ukazuje na problem u društvu, gde mladići, vaspitani tako da se pokazivanje emocija smatra znakom slabosti, svoje emocije potiskuju i preinačuju u destruktivne oblike ponašanja.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *