Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NOBEL U RUKAMA PISCA KOJI ĆUTI

Mo Jan

Čuveni profesor dr Pang Cengju sa kineskog univerziteta NENU i lični prijatelj ovogodišnjeg nobelovca, pisca Mo Jana, održaće predavanje 21. novembra (13 sati), u knjižari Delfi u SKC-u.

Predavanje profesora Panga „Nobelova nagrada u rukama čoveka koji ćuti“ , u organizaciji Instituta Konfucije iz Beograda i izdavačka kuće Laguna, prevodiće naš poznati sinolog i prevodilac Ana Jovanović, dok će učesnike predstaviti profesor Radoslav Pušić sa katedre za kineski jezik.

Mo Jan, jedan od čuvenijih kineskih pisaca, prilično je nepoznat srpskoj publici, a jedino nejgovo delo objavljeno na srpskom jeziku je roman „Velika nedra i široka bedra“ (Portalibris). Iz Lagune najavljuju da će uskoro na srpski jezik biti prevedeno još nekoliko njegovih značajnih dela.

Profesor Pang Cengju diplomirao je 1982. godine na univerzitetu NENU (Northeast Normal University) u Kini, na Odseku za kineski jezik i književnost, magistrirao 1984. na Univerzitetu Hunan i doktorirao književnost 1998. godine.

Objavio je preko sto pedeset naučnih radova i pet knjiga u oblasti kineskog jezika i književnosti. Učestvovao je na brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama u svojoj oblasti i više puta je nagrađivan za svoje radove. Jedan je od najvećih kineskih stručnjaka za savremenu kinesku književnost i poznati kineski književni kritičar i teoretičar književnosti.

Na Univerzitetu NANU je bio asistent profesora od 1985, a profesor i dekan Fakulteta za kineski jezik i književnost od 1993. Radio je kao gostujući istraživač u Japanu i dekan Međunarodnog koledža za studije kineskog jezika na Univerzitetu za komunikacije u Kini.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *