Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PORTRETI ŠPANSKIH REDITELJA U INSTITUTU SERVANTES

BEOGRAD – Izložba španskog fotografa Oskara Fernandesa Orenga biće otvorena u Institutu Servantes u Beogradu od 27. novembra do 15. januara, a publici će biti prikazano 50 fotografija nekih od najpoznatijih režisera španske kinematografije 20. i 21. veka.

Orengo je u utorak novinarima rekao da je izložba pod nazivom „Licem u lice“ deo njegovog projekta započetog pre 11 godina, tokom kojeg je u crno-beloj tehnici snimio dokumentarne fotografije više od 400 reditelja.

Prema rečima autora, fotografije su namenjene filmskim arhivama, kao i mladim generacijama koje slabo poznaju španske reditelje, izuzev najpoznatijih imena poput Pedra Almodovara ili Bigasa Lune.

„Želeo sam da fotografišem poznate režisere, kao i one koji su uradili bar jedan film prikazan u bioskopskim salama. Nisam birao samo reditelje koji se meni lično dopadaju“, rekao je Orengo.

On je rekao da je na njega najveći i najemotivniji utisak tokom fotografisanja ostavio reditelj Hoakin Horda koji je u medjuvremenu preminuo i da mu je jedina neostvarena želja da fotografiše Viktora Eritu, jer taj umetnik odbija da bude fotografisan.

Izložba Oskara Orenga istovremeno se prikazuje u Insitutima Servantes, kao i u ambasadama Španije u Mančesteru, Meksiku i Kolumbiji, a posle Beograda biće prikazana u Budimpešti.

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *