Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DANI SRPSKE KULTURE U TORONTU

Dani srpske kulture, tradicionalna manifestacija koja će trajati do kraja oktobra, počela u Torontu. Sinoć nastupili izvođači stare srpske i balkanske vokalne muzike braća Teofilović i hor „Kir Stefan Srbin“.

Hor „Kir Stefan Srbin“

U Torontu su počeli Dani srpske kulture, tradicionalna manifestacija koja će trajati do kraja oktobra.

Dani kulture počeli su koncertom hora „Kir Stefan Srbin“ koji neguje i izvodi stare srpske narodne i duhovne pesme.

Taj hor nastupio je na svečanosti u Generalnom konzulatu Srbije kojom je obeležena 130. godišnjica od rođenja jednog od najvećih srpskih naučnika Milutina Milankovića.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica iz naučnog i kulturnog života Toronta, kao i pripadnici srpske dijaspore.

O životu i radu Milutina Milankovića (1879-1958), inženjera, astronoma, matematičara, geofizičara i utemeljivača moderne klimatologije i klimatskog modelovanje govorio je generalni konzul Dragan Grković.

Milutin Milanković je najistaknutije mesto u naučnim krugovima širom sveta zaslužio teorijom ledenih doba, koja povezuje promene Zemljine orbite sa dugoročnim klimatskim promenama.

Završavajući septembarsku kanadsku turneju (Montreal, Otava, Vankuver, Toronto) sinoć su na Danima srpske kulture nastupili izvođači stare srpske i balkanske vokalne muzike braća Teofilović, a gost je takođe bio hor „Kir Stefan Srbin“.

Početkom oktobra biće predstavljen književni portret Davida Albaharija. Tada će Albahari, koji deceniju i po živi u Kalgariju, u provinciji Alberta, sticajem okolnosti prvi put održati književno veče za pripadnike dijaspore iz matične zemlje u najvećem kanadskom gradu.

Govoriše o pisanju „tamo i ovde“, o značaju jezika, o ulozi pisca u društvu, o ličnom iskustvu dolaska u Kanadu i drugim temama, a predstaviće i novu zbirku „Nema pesma – izabrane priče“.

Tokom Dana srpske kulture uslediće prikazivanje filma“Ranjeni orao“ Zdravka Šotre, pozorišna predstava „Ultra nova pokondirena tikva“ i izložba dugogodišnjeg majstora fotografije dnevnika „Toronto star“ i drugih kanadskih medija Borisa Sprema.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *