Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DRUGA OLIMPIJADA SPORTA, ZDRAVLJA I KULTURE TREĆEG DOBA

Savez penzionera Srbije u saradnji sa Nacionalnom fondacijom za humanu starost „Dr Laza K. Lazarević“, Asocijacijom Sport za sve Srbije i SO Sokobanja organizuju Drugu olimpijadu sporta, zdarvlja i kulture trećeg doba – Sokobanja 2009. – „Sokobanja 2009.“ – 30.09. – 04.10.2009. – za aktivnu i kreativnu starost.

Olimpijada sporta, zdravlja i kulture u osnovi nosi obeležje kulture umešnosti življenja i stanovanja u starosti. Duhovno i fizičko kretanje nerazdvojni su deo olimpiskog i helenskog nasleđa otelovljenog u harmoniji duha i tela – kao najboljeg leka za uspešan i dostojanstven život čoveka usklađen sa unutrašnjim i spoljašnjim svetom. Ovi univerzalni i vekovni postulati – jednom za svagda dati – imaju i svoja aktuelna i primenjena značenja, kolektivnu i idividualnu, vremensku i prostornu dimenziju, što znači i socijalni okvir u kome se ostvaruje program Olimpijade trećeg doba.

Živimo u veku dubokih promena, gotovo ravnih pojavi govora, krajnje izazovnim i zahtevnim, po mnogim vrednostima, novim i drugačijim od onih koje smo naučili i što znamo. Ovakva Olimpijada je izazov, rizik, ali i projekcija i šansa čoveka trećeg doba da, shodno svojim godinama, životnom iskustvu i potrebama, aktivno i stvaralački učestvuje u procesu društvenog kretanja i razvoja. U celini gledano, Olimpijada predstavlja novi odnos prema starosti i starenju, a time i promenu same uloge svih organizacija i udruženja penzionera i starih lica. Ona predstavlja i oblik ostvarivanja bitnih ciljeva Nacionalne strategije o starenju Vlade Republike Srbije.

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić je bio pokrovitelj Prve, a prihvatio se pokroviteljstva i Druge Olimpijade sporta, zdravlja i kulture trećeg doba – Sokobanja 2009.

Učesnici Olimpijade su, u principu, ljudi stariji od 60 godina. Ekipu čine najviše 5 takmičara, a ekipa predstavlja državu (stranu ili neku od bivših republika), opštinu, region, organizaciju civilnog društva, udruženje građana, strukovno ili zavičajno udruženje i sl. Svako od njih može prijaviti i veći broj ekipa.

A.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *