Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

Bradić i ministar kulture Egipta razgovaraju o saradnji

Ministar kulture Nebojša Bradić i njegov egipatski kolega Faruk Hosni, jedan od kandidata za generalnog direktora UNESKO-a, razgovarali su danas u Egiptu o programu saradnje dve zemlje u oblasti kulture i umetnosti, za period od 2009. do 2011.

Prioriteti saradnje dve zemlje u narednom periodu biće, pored održavanja manifestacije „Dani srpske kulture u Egiptu“ i održavanja velike izložbe „Riznica faraona“ Egipatskog muzeja iz Kaira naredne godine u Beogradu, jačanje institucionalne saradnje u kulturi, posebno pozorišta i muzeja, saopšteno je iz Ministarstva kulture Srbije.

Egipat će 2010. godine ugostiti srpske umetnike, a akcenat manifestacije „Dani srpske kulture u Egiptu“ biće na izvođačkim, vizuelnim umetnostima, kinematografiji i književnosti.

Bradić je, takođe, razgovarao s predsednikom Udruženja književnika u Egiptu Mohamedom Salmavijem o mogućnostima prevođenja dela srpskih savremenih pisaca na arapski i savremenih egipatskih pisaca na srpski jezik.
Bilo je reči i o mogućnosti održavanja seminara o savremenoj srpskoj književnosti za potencijalne izdavače u Egiptu.

Bradić se sastao i s koordinatorom projekta izgradnje Velikog egipatskog muzeja Muhmedom Ghoneimom. Taj muzej će imati više od 100.000 predmeta i moći će da primi 15.000 posetilaca dnevno, a trebalo bi da bude završen do 2012. godine.

Autor: Beta – Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *