Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KNJIGE ZA DECU U DIJASPORI

Jasminka Petrović autor je knjiga koje deci u dijaspori pomažu da savladaju srpski jezik i kulturu. Glavni junaci, Ana i Miloš, duhovito vode čitaoce u svakodnevne avanture.

Pisac za decu Jaminka Petrović, autor je nekoliko novih knjiga koje su namenjene, pre svega deci u dijaspori , kako bi im pomogle da lakše savladaju srpski jezik.

„Dani u nedelji“, „Moja rodbina“ i „Telefon“, prve su obrađene teme i naslovi u ediciji „Prozor“ na srpskom jeziku. Knjige je ilustrovao Milan Pavlović, a objavio Kreativni centar.

Svaka od knjiga,zapravo je jednostavnim jezikom napisana duhovita priča iz svakodnevnog života junaka Ane i Miloša.

Pogled na svaku stranicu odnosno kroz prozor, čitaoca vodi u neku avanturu, koja će mu kaže autorka, pružiti priliku da proširi znanje srpskog jezika, ali i da bolje upozna Srbiju.

Osim zanimljivosti o kulturi, istoriji, nauci, znamenitim ličnostima i prirodnim bogatstvima naše zemlje, knjige sadrže zadatke za proveru razumevanja pročitanog teksta, raznovrsne aktivnosti za bogaćenje rečnika i usvajanje novih jezičkih struktura, gramatičke i pravopisne vežbe i vežbe za savladavanje latinice i ćirilice.

Autorka je rekla da je tokom svojih poseta dijaspori primetila da deca našeg porekla teško čitaju ćirilicu. Zato je pisanje kratkih tekstova sa što manje reči bio, kako kaže, novi zadatak za nju.

Knjige može da čita dete samo, može na časovima maternjeg jezika ili u okviru porodice.

Uz ove knjige Jasminke Petrović, vežbaju da govore, čitaju i pišu za sada naša deca u Grčkoj, Austriji i Švedskoj.

Da stignu u što više naših škola, pomaže i Ministarstvo za dijasporu.

Knjige iz ove edicije dragocene su nastavnicima, roditeljima i svima koji žele da njihova deca potpuno ovladaju srpskim jezikom.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *