Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

AFIRMACIJA IZGUBLJENIH FILMSKIH VEDNOSTI


Treći Kustendorf festival od 13. do 19. januara 2010. u Drvengradu

Drvengrad na Mokroj Gori treći put zaredom biće pretvoren u filmski festival svetskih razmera, i to u periodu od 13. do 19. januara iduće godine, kada će ovaj bajkoviti predeo posetiti na desetine filmskih poslenika – reditelja, producenata, glumaca, scenarista, kao i studenata filmskih škola, a sve pod budnim okom našeg proslavljenog sineaste Emira Kusturice.

Jer Kustendorf jeste i u svetskim razmerama po svemu neobičan festival, koji ima za cilj afirmaciju ne samo novih filmskih autora i estetika, već i pravih filmskih vrednosti, koje s godinama nestaju sa scene. Prema rečima Emira Kusturice, osnivača Kustendorf filmskog i muzičkog festivala, film se danas gasi kao forma komunikacije, a filmska umetnosti se guši u jurnjavi za profitom. Tako je, kaže, među najbitnijim informacijama iz sveta filma prošle nedelje bilo to da je jedna video igrica zaradila mnogo novca u svetu, očito aludirajući na „Avatara“. Tako Kustendorf filmski i muzički festival ni ove godine neće imati reklame niti određeni brend iza sebe, već će se finansirati isključivo snagama svog osnivača i sredstvima republičkog Ministarstva kulture, koje je za ovu manifestaciju, kako je rečeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare, nakon rebalansa budžeta izdvojilo 15 miliona dinara, što je za pet miliona manje nego lane.

Za razliku od ranijih godina, kada je Kustendorf počinjao sahranom filma „Umri muški 4″ odnosno „vaskrsenjem“ njegovog glavnog protagoniste, ove godine Festival počinje otkrivanjem biste jednom od najinteresantnijih glumaca današnjice – Džoniju Depu, koji već godinama opstaje baš na holivudskoj sceni, ali se, kako kaže Kusturica, nije pretvorio u „lutku kojoj drugi kreiraju karijeru“, već je ostao glumac koji u svome biću nosi nekoliko izuzetno značajnih likova iz kinematografije, čemu svedoči njegova biografija. Džoni Dep, kao nešto najbolje što je Amerika ponudila kako ocenjuje Kusturica, stiže već prvih dana Festivala u Drvengrad, gde će održati nekoliko radionica, a biće prikazani i njegovi filmovi iz devedesetih godina „Edvard Makazoruki“, „San o Arizoni“ i „Doni Brasko“.

Prema rečima Emira Kusturice, ideja Kustendorfa je da svim budućim filmskim radnicima, trenutnim studentima, omogući dostupnim značajne ljude iz sveta filma, od kojih mogu mnogo da nauče, a koje ovaj Festival i ove godine nesebično nudi – pre svega autore nekih od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije, kao što su Elija Sulejman (koji dolazi sa filmom „Vreme koje preostaje“), Kristijan Karion („Afera Zbogom“), Radža Amari („Zakopane tajne“), Fatih Akin (Soul Kitchen), Pavel Lungin (Car),… dok će prošlogodišnji gost Džim Džarmuš poslati svoj najsvežiji film „Granice kontrole“ i svoju suprugu Saru Drajver, producentkinju i autorku, koja će se naći i u žiriju Festivala. Sem nje, studentske filmove (oko 28 iz čak 18 zemalja) žiriraće i Marđan Satrapi, autorka izuzetnog animiranog filma „Persepolis“ koja će i predsedavati žirijem, kao i Džonatan Vajsgal, poznati holivudski nezavisni producent.

Takmičarski program i program Savremene tendencije pratiće i nekoliko drugih zanimljivih filmskih dešavanja, ali i muzičkih, jer će kao i ranijih godina, svake večeri nakon projekcija i radionica biti održavani koncerti brojnih muzičkih grupa, ono najbolje što su, kako kaže selektor Nele Karajlić, uspeli da pokupe po svetu svirajući između dva Festivala, među kojima su „Global Kryner“ iz Austrije, francusko-španski sastav „Os festicultore Troupe“, grupa „Rubl“ iz Rusije, špansko-italijanska atrakcija „Tonino Carotone“, poznata turska pevačica Aynur,… i naravno The No Smoking Orchestra.

Izvor: Danas D Jovićević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *