Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

U septembru jubilej Vukovog sabora

Ovogodišnji 75. Vukov sabor, koji je posvećen reformatoru srpskog jezika Vuku Stefanoviću Karadžiću, biće održan od 14. do 20. septembra u Loznici i Tršiću, njegovom rodnom mestu.

Vukov sabor

Direktorka Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice Dajana Đedović rekla je agenciji Beta da će ovogodišnji program biti posvećen obeležavanju 75 održanih Vukovih sabora. Prema njenim rečima, tokom predsaborskih dana u Tršiću, Loznici, Banji Koviljači i Beogradu biće održano petnaestak različitih književnih, muzičkih, likovnih i drugih umetničkih sadržaja. Na otvaranju manifestacije 14. septembra u Vukovom domu kulture u Loznici, muzičko-poetski

prikaz života Srba u Beču u 19. veku predstaviće studenti slavistike Univerziteta u Beču. Završna saborska svečanost biće održana 20. septembra na Saborištu u Tršiću, gde će program pripremiti Nacionalni ansambl „Kolo“ iz Beograda, a saborsku besedu održati Zoran Hamović. Sabor je najstarija i najmasovnija kulturna manifestacija u zemlji. Organizuje se od 1933. i do sada nije održan samo dva puta, tokom Drugog svetskog rata, 1941. i 1944. godine. Organizator je centar za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice.

Blic

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *