Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

Stiže dosad nepoznata priča Agate Kristi

Punih trideset godina rukopisi čuvani u kartonskoj kutiji skupljali su prašinu u potkrovlju kuće u kojoj je živela Agata Kristi, izmešani s popisima namirnica za kupovinu, porukama, ugovorima i drugim dokumentima.

agatha christyDa je potkrovlje pripadalo nekoj nepoznatoj ženi papiri bi sigurno završili na đubrištu. Ovako stručnjaci su analizirali njihove sadržaje i među listovima na kojima su zabeležene decenijama prikupljane otkrili još jednu literarnu pikanteriju – nepoznatu i nikad objavljenu epizodu iz serijala o inspektoru Poarou najpoznatije autorke kriminalističkih priča na svetu Agate Kristi.
Ovo otkriće rezultiraće prvim izdanjem nove priče o genijalnom brkatom Belgijancu. Rukopise, razasute u 73 beležnice u njenoj kući u Devonu, prvi put je u novembru 2005. godine otkrio Džon Kuran koji je bio pozvan da pregleda kutije s dokumentima. U dve zaključane sobe bila su čuvana lična pisma, plakati, ugovori, dnevnici i potpisana izdanja slavne spisateljice. Na dnu jedne police nalazila se naizgled obična stara kartonska kutija, međutim, Kuran tvrdi da je već nakon prvih pročitanih reči shvatio da se u njoj nalaze mnogi vredni rukopisi. Radnja otkrivene epizode odvijas se u Ženevi 1930-ih godina, u vreme nacizma, a ima vrlo snažan politički naboj neuobičajen za Agatu Kristi. To, kao i činjenica da je izdavaču, ponuđena u osetljivim vremenima 1940. godine verovatno je razlog zašto nikada nije objavljena.
Nova epizoda trebalo bi uskoro da se nađe na policama knjižara u izdanju “Dejli mejla” koji je otkupio izdavačka prava.

b. n. – Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *