Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

GALA KONCERT FILHARMONIJE SA MEHTOM

Donatorski Gala koncert Beogradske filharmonije sa Zubinom Mehtom biće održan 10. juna na Kolarcu. Početak je planiran za 19 časova, s obzirom na to da je koncert prvi deo celovečernjeg događaja, iza koga sledi donatorska večera.

Prodaja karata za Gala koncert počinje 21. maja, i to putem online sistema na sajtu , kao i na biletarnici Filharmonije. Za ovu priliku izmenjena je kategorizacija sedišta na Kolarcu, pa će umesto standardne tri, ulaznice biti dostupne u četiri nove katergorije. Karte se mogu kupiti po ceni od 2.000, 3.000, 4.000 i 5.000 dinara, a po šemi koja je dostupna na sajtu Filharmonije.

Ograničeni broj ulaznica, koje uključuju i donatorsku večeru u hotelu „Square Nine“, biće u prodaji od 1. juna, po ceni od 28.000 dinara.

Publika će osim vrhunskog muzičkog doživljaja, kupovinom ulaznica za ovaj koncert podržati orkestar Beogradske filharmonije, s obzirom na to da je sav prihod sa koncerta i donatorske večere namenjen finansiranju budućih međunarodnih turneja orkestra.

Mehta će dirigovati uvertiru Rozamunda i Nedovršenu simfoniju Franca Šuberta, kao i Posvećenje proleća Igora Stavinskog, u godini u kojoj se obeležava stogodišnjica od premijere ovog dela.

Zubin Mehta već godinama neguje poseban odnos sa orkestrom Beogradske filharmonije, kojoj se rado vraća, kad god mu to brojne obaveze dozvole, sa namerom da pomogne ostvarenju ambicioznih planova orkestra.

Poslednji put u Beogradu je dirigovao 2010. godine, i tom prilikom posle koncerta, obratio se publici sa scene: „Imam jedan san, a to je da ovaj divni orkestar dobije novu salu, jer vi ni ne slutite kako bi oni tek sjajno zvučali u novoj dvorani, koju zaslužuju.“

Dirigent koji nosi sav šarm svoje rodne zemlje, misteriozan i upečatljiv kao začini Indije, prošlog meseca napunio je 77 godina. Obeležio je pedeset godina rada sa Bečkom, Berlinskom, LA i Izraelskom filharmonijom, čiji je doživotni muzički direktor. Na čelu Njujorške filharmonije Mehta je proveo 13 godina, najduže u istoriji tog orkestra. Primio je bezbroj nagrada, priznanja i, zanimljivo, zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih, kao jedini iz sveta klasične muzike.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *