Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IRANSKA DRAMA GLAVNI KONKURENT ZA ZLATNU PALMU

Kanski filmski festival, 66. put

Kan – Iranski reditelj Asgar Farhadi, dobitnik Oskara za film „Razvod“, premijerno je u Kanu prikazao svoju porodičnu dramu „Le Passe“ (Prošlost), na opšte oduševljenje kritičara koji su i ranije nagoveštavali da bi on mogao da bude glavni konkurent za Zlatnu palmu. Reč je o psihološkoj drami, snimljenoj u Parizu, na francuskom, pa je tako Farhadi prvi iranski reditelj koji je snimao van matične zemlje, a da su mu domaći cenzori dozvolili da film bude distribuiran.

„Le Passe“ je priča o Irancu Ahmadu (igra ga poznati glumac Ali Mosafi), koji se vraća u Pariz da okonča razvod sa svojom suprugom Marijel (glumi je francuska glumica Bernis Bežo). Tu zatiče novog partnera Marijel, čija je žena u komi, i kćerku tinejdžerku koja treba da se izbori sa sopstvenom krivicom.

„Nema ničeg univerzalnijeg od porodice. To je veza između mojih gledalaca i mene. Odnos između para je možda od najstarijih na svetu. Iako ima mnogo patnji i bola, to je uvek različito i jedinstveno za svaki par“, rekao je reditelj novinarima.

Među filmovima koji su ovih dana prikazani na Kanskom festivalu, veliku pažnju privukao je projekat „Seducend and Abandoned“ reditelja Džejmsa Tobaka. U pitanju je priča o tome kako su on i glumac Alek Boldvin razgovarali sa rediteljima, investitorima i glavešinama studija u Kanu, prošle godine, pokušavajući da obezbede novac za film bez glumaca sa A-liste. Oni nisu ni nameravali da naprave film, ali ispostavio se da naizgled isplativ zaplet o špijunu i novinaru u Iraku ne može da bude kompenzacija za nedostatak velikih imena. „Novac prati zvezde“, zaključuje Tobak u dokumentarcu, kojeg je kupio HBO. U Kan se slije preko 40.000 profesionalaca iz sveta filma koje traže filmove koje će kupiti, ali mnogi od njih ne pogledaju niti jedno ostvarenje. Jedan investitor je rekao Tobaku da on čak ni ne čita scenarija kada odlučuje da li da podrži neki projekat u kojem igraju zvezde – marketing nekog filma je postao mnogo važniji od samog sadržaja.

Pucnji i krađa dijamanata

Jedan čovek je uhapšen zato što je pucao iz startnog pištolja tokom živog TV intervjua glumaca Kristofa Volca i Danijela Oteja za Kanal plus. Telohranitelji su uskočili u masu i oborili čoveka na zemlju, a ubrzo je stigla i policija. Kod „šaljivdžije“ je pronađena i lažna bomba kao i nož. Nakon što je situacija „stavljena pod kontrolu“, intervju je nastavljen. Ovo je bio drugi incident tokom festivala. Prvo je odjeknula vest da je ukraden nakit vredan 1,4 miliona dolara iz Suit Novtel hotela, ali je to kasnije demantovano.

Izvor: Danas V. T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *