Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KONKURS ZA PROJEKTE SAVREMENOG STVARALAŠTVA

Ministarstvo kulture Srbije odlučilo je da pomogne projekte koji kvalitetom mogu da doprinesu prezentaciji umetnosti i kulture u 2010. godini. Ove godine neće biti sufinansiranja filmskih projekata.

Ministarstvo kulture raspisalo tri konkursa iz oblasti savremenog stvaralaštva za sufinansiranje programa, saopštilo je to ministarstvo.

Program uključuje konkurs za sufinansiranje programa, projekata koji svojim kvalitetom doprinose razvoju i prezentaciji umetnosti i kulture za 2010. godinu.

Posebna pažnja biće posvećena projektima koji su od republičkog značaja, visokog umetničkog kvaliteta, koji promovišu nove umetničke forme i izraze, doprinose decentralizaciji kulture i interkulturnom dijalogu, navedeno je u saopštenju.

U svim domenima prioritet će imati programi namenjeni deci i dečjem stvaralaštvu, stvaralaštvu mladih, kao i osobama sa posebnim potrebama, a otvoren je do 31. januara 2010.

Raspisan je konkurs za sufinansiranje izdavanja prvih izdanja kapitalnih dela koja se objavljuju na srpskom jeziku u oblasti kulture u 2010. godini, za koji se zainteresovani mogu prijaviti do 1. aprila 2010.

Pod pojmom „kapitalno delo“ podrazumeva se izdavački poduhvat (edicija, enciklopedijsko izdanje, leksikografsko izdanje, monografija, antologija) iz oblasti: književnost, umetnost (istorija i teorija umetnosti, umetničke monografije, studije, istraživanja, pregledi svih umetničkih disciplina), humanističke i društvene nauke u oblasti kulture.

Javni poziv za učešće na konkursu za Projekat prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu – trajni PR Srbije u 2010. godini, biće otvoren do 1. aprila 2010, a ima za cilj obezbeđivanje finansijske podrške prevodima na strane jezike u inostranstvu, dela srpske književnosti koja su objavile domaće profesionalne izdavačke kuće.

Konkurs za sufinansiranje programa, projekata koji svojim kvalitetom do prinose razvoju i prezentaciji umetnosti i kulture za 2010. godinu odnosiće se istovremeno i na programe nacionalnih manjina i etničkih zajednica u Srbiji, kao i na programe srpskog naroda koji živi izvan zemlje.

U saoštenju je navedeno da su konkursi Filmskog centra iz različitih oblasti kinematografije za narednu godinu zatvoreni, a da će za otkup knjiga za narednu godinu biti naknadno objavljen.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *