Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PURIŠI ĐORĐEVIĆU NAGRADA FILMSKIH UMETNIKA SRBIJE

Nagrada Udruženja filmskih umetnika Srbije (UFUS) za celokupno stvaralaštvo i doprinos razvoju filmske umetnosti uručena je danas reditelju i scenaristi Mladomiru Puriši Đorđeviću, na svečanosti u bioskopu „Balkan“.

Zahvaljujući se na priznanju veteran srpske kinematografije Djordjević osvrnuo se u svom, duhovitom, stilu na decenijama dugu karijeru. Na svečanosti je prikazan njegov novi, kratki eksperimentalni film, u kojem je i akter, pod nazivom „Poljupci“. Nagradu UFUS-a za filmsko stvaralaštvo u 2009. godini primio je scenograf Miljen Kljaković Kreka, za kreaciju u filmu „Sveti Georgije ubiva aždahu“. U okviru ceremonije prikazan je insert iz tog filma, kao i drugih ostvarenja za koja je Kljaković radio scenografiju.

UFUS je dodelio i šest Povelja. Načelnik sektora za stvaralaštvo i kulturnu industriju Ministarstva kulture Srbije mr Milica Kuzmanović Janković nagrađena je za uspešnu dugogodišnju saradnju u oblasti kinematografije, a reditelj Darko Bajić za doprinos očuvanju beogradskog bioskopa „Balkan“ i promociju srpskog umetničkog filma. Zamenik direktora Republičke direkcije za imovinu Milovan Ivanović dobio je Povelju za dugogodišnju pravnu saradnju i pomoć UFUS-u, reditelj Milan Knežević za donaciju i materijalnu pomoć UFUS-u, kritičar i teoretičar filma Tomislav Gavrić za enciklopedijski rad na knjizi „Leksikon srpskih sineasta“, a sekretar UFUS-a Mirjana Bošković za dugogodišnji i istrajan doprinos radu institucije udruženja. Priznanja je su uručili predsednica UFUS-a Vera Vlajić i drugi istaknuti članovi udruženja. Jednoglasnu odluku o nagradama donela je komisija čiji je predsednik reditelj Žarko Dragojević, a članovi su reditelji Dragomir Zupanc i Vladimir Blaževski, snimatelj Radoslav Vladić i scenarista Jovan Marković.

Izvor: Blic Online / Tanjug Foto: N.Raus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *