Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREMINUO GLUMAC I PEVAČ DUŠAN JAKŠIĆ

Preminuo je Dušan Jakšić, nekadašnji prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu u kojem je proveo dvadesetak godina plodnog, zapaženog rada, od 1971. do odlaska u penziju 1990. godine, javili su juče iz ovog pozorišta.

Dušan Jakšić rođen je u Karlovcu 5. juna 1927, gimnaziju je pohađao u Beogradu, a zatim studirao glumu na Pozorišnoj akademiji u klasi prof. Bojana Stupice. Glumačku karijeru započinje 1950. u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a zatim je bio i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Beogradskom dramskom pozorištu i Savremenom pozorištu… Tumačio je uloge u preko 100 predstava, od kojih su istaknute: Don Kihot (Čovek od La Manče D. Vasermana), Higins (Pigmalion DŽ. B. Šoa), Spira (Pop Ćira i pop Spira S. Sremca), Čovek s nogom (Put oko sveta B. Nušića), Kurjak (Ivkova slava, S. Sremca), Šulc (Oblomov A. Gončarova), Teča Jakov (Gospođa ministarka, B. Nušića), Erl od Rosa (Magbet V. Šekspira), Aleksa (Kosovska hronika, R. Đurđevića), Ministar (Centrifugalni igrač T. Manojlovića), Rajačić (Maska M. Crnjanskog)… Karijeru je završio ulogom grofa Tockog, ljubavnika Nastasje Filipovne u Idiotu F. M. Dostojevskog.

Igrao je i u filmovima: Put oko sveta i Roj kao i u televizijskoj seriji Vuk Karadžić. Veliku popularnost je stekao interpretirajući starogradske pesme, romanse i zabavnu muziku uopšte, snimio je oko osamdeset ploča i kaseta i nastupao na brojnim koncertima u zemlji i inostranstvu. Dobio je više nagrada, među kojima i „Zlatni beočug“ za celokupno delo.

Izvor: Politika K. R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *