Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MUZIKA VASILIJA MOKRANJCA I JOSIPA SLAVENSKOG U SANU

Vasilije Mokranjac

Srpska akademija nauka i umetnosti (Odbor za zaštitu srpske muzičke baštine) najvaljuje dva važna događaja.

Danas tačno u podne u Salonu Kluba SANU biće promovisan kompakt disk „Klavirska muzika Vasilija Mokranjca“

Vasilije Mokranjac je jedan od najznačajnijih srpskih kompozitora i naš najistaknutiji kompozitor klavirske muzike – srpski Šopen. U cilju prezentovanja najznačajnijih stvaralačkih dostignuća srpske muzike, Odbor za zaštitu srpske muzičke baštine SANU organizovao je prošle godine koncert sa najboljim klavirskim delima Vasilija Mokranjca, povodom trideset godina od kompozitorove smrti. Mascom Records iz Beograda, u saradnji sa Odborom, objavio je kompakt disk sa snimcima s tog koncerta. Dela Vasilija Mokranjca na kompakt disku izvode pijanisti Katarina Radovanović Jeremić, Bojana Stanković, Miloš Veljković, Vladimir Gligorić, Stanko Simić i Nikola Stojković.

Učestvuju; Isidora Žebeljan, Mladen Jagušt, Dragoljub Katunac, pijanista Vladimir Gligorić

U ponedeljak 23. novembra (18h) u Galeriji SANU je Koncert kamerne muzike Josipa Slavenskog koji Odbor za zaštitu srpske umetničke baštine organizuje povodom 60 godina od smrti čuvenog kompozitora,
Josip Slavenski slovi za jednu od najvažnijih stvaralačkih ličnosti srpske umetničke muzike.
Bio je najcenjeniji srpski i jugoslovenski kompozitor na interancionalnoj muzičkoj sceni između dva svetska rata, a njegova specifičnost se odnosila na novi pristup narodnoj muzičkoj tradiciji, po uzoru na Bartoka.

Njegova dela su izvođena na festivalima u Veneciji, Baden-Badenu, Donauešingenu, Salcburgu, zatim u Berlinu, Briselu, Bernu, Beču, Frankfurtu, Parizu, Tokiju i gradovima SAD, njegovu muziku su dirigovali neki od najvećih dirigenata toga doba, poput Eriha Klajbera, Dimitrija Mitropulosa, Nikolaja Malka i Lovre fon Matačića, dela mu je štampala jedna od najznačajnijih izdavačkih kuća na svetu, Schott, kompozicije su mu snimane za značajne diskografske kuće, kao što je Decca, a njegovu muziku su hvalili veliki kompozitori 20. veka, kao što su Ravel, Janaček, Šenberg, Honeger, Pulank, Mijo.

Koliko je poznato ovo je jedini događaj kojim se obeležava šest decenija od smrti J. Slavenskog, a na programu su; ciklus Pesme moje majke, Slavenska sonata. Peti gudački kvartet i drugo. Nastupaju Julija Hartig, violina, Nataša Jović-Trivić, mecosopran, Miloš Veljković, klavir, Jelena Dimitrijević, violina, Ivana Uzelac, viola Dejan Božić, violončelo i Gorana Đurgus, harfa.

Izvor: Blic Online / T. Nj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *