Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VESNI KAPOR NAGRADA „MILOŠ CRNJANSKI“

BEOGRAD – Književnica Vesna Kapor dobitnica je ovogodišnje nagrade „Miloš Crnjanski“ za zbirku priča „Po sećanju se hoda kao po mesečini“, koju je objavila izdavačka kuća „Agora“.

Nagradu „Miloš Crnjanski“ dodeljuje „Zadužbina Miloša Crnjanskog“ na svake dve godine domaćem piscu za najbolju prvu knjigu iz svih oblasti u kojima se ogledao i sam Crnjanski: roman, pripovetka, poezija, drama, esej, putopis, memoaristika.

Žiri u sastavu: prof. dr Milo Lompar (predsednik), prof. dr Radivoje Mikić i dr. Slađana Jaćimović doneli su odluku da ove godine nagrada pripadne Vesni Kapor.

Zbirka priča „Po sećanju se hoda kao po mesečini“ višestruko je povezana sa stvaralaštvom Crnjanskog, kako u poetičkoj tako i u tematskoj dimenziji književnog dela, navedeno je u saopštenju „Agore“.

Sam naslov zbirke je citat Crnjanskog, a priča „Senke“ je i posvećena ovom piscu.

Intertekstualnu vezu između zbirke priča Vesne Kapor i dela Miloša Crnjanskog uočila je i posebno istakla i književna kritika.

Tražeći zaturene emocije usred vrtoglavice svakodnevice, pripovedajući drugačije od većine onoga što se danas oglašava pripovedanjem, Kapor usred užasa hipermodernog sveta, koji žive njeni junaci, prikazuje stvarnost koja bi da potone ispod površina predvidljivosti materijalnog sveta po kome se krećemo, primećuju iz „Agore“.

Izvor: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *