Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

100 GODINA OD ROĐENJA EDIT PJAF

Slavna francuska šansonjerka Edit Pjaf bi danas napunila 100 godina, a njena muzika nije ni najmanje izgubila na snazi i aktuelnosti.

Dve današnje pop dive, Madona i Selin Dion, odale su joj priznanje u danima najžešćih terorističkih napada na Francusku u poslednjih pola veka.
– Iskusila je traumu na svojoj koži. Žnala je šta je bol. Prolila je dosta suza tokom svog života – kazala je za AP njena rođaka Kristin Lom.
– Sigurna sam da bi, da je danas živa, bila duboko pogođena onim što se desilo – navela je ona.
Pevačica, kojoj su njeni sunarodnici nadenuli nadimak „Vrabac“ (Pjaf), jer je bila visoka svega 1,46 metra, počela je da peva na ulicama Pariza. Zahvaljujući svom specifičnom, prodornom glasu postala je glas Francuske u svetu.
Diskografska kuća Parlophone obeležava 100-godišnjicu njenog rođenja specijalnim boks setom, „Integrale 2015“, sa 350 snimaka, među kojima su snimci jednog intervjua iz 1962. i sedam nastupa uživo. Reč je 20 CD-a sa ukupno 20 sati remasterizovanog materijala.
– Njen glas ju je izdvajao od ostalih pevača. Kada bi zapevala sve bi stalo. Svi bi slušali, a njen glas je pogađao pravo u dušu – kazao je Matje Mulen, supervizor boks seta.
Edit Pjaf je rođena kao Edit Đovana Gasion u radničkom kvartu Belvil, u Parizu, gde je pevala s ocem, cirkuskim akrobatom. Karijeru je započela 1935, nastupajući u noćnim klubovima. Ubrzo se proslavila i postala prva Francuskinja koja je osvojila Ameriku.
Pjaf, među čijim pesmama su najpoznatije „La vie en rose“, „Milord“, „Non, je ne regrette rien“, „L“hymne a l“amour“, „Padam, Padam“, „Sous le ciel de Paris“, umrla je 10. oktobra 1963. od iscrpljenosti i bolesti jetre.
– Živela je svoje pesme. Svaka njena pesma bila je kao priča koju je ispredala publici – kazala je Lom koja je 2013. objavila knjigu „Poslednja ljubav Edite Pjaf“.
– Njene pesme su često bile tužne, ali je u njima uvek bilo malo mesta za nadu i bolje dane – rekao je Mulen, dodavši da su one predstavljale Editin život, ali i život svakog čoveka.
– To je razlog zašto ju je publika toliko volela – zaključio je on.

Izvor:  Studio B/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *