Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ŠEST DOMAĆIH KANDIDATA ZA OSKARA

Šest srpskih filmova ispunjava uslove za nacionalnog kandidata za nagradu Američke filmske akademije, u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku, a odluka će biti doneta 31. avgusta, saopštila je Akademija filmske umetnosti i nauke.

Na osnovu pristiglih prijava, filmovi koji ispunjavaju tražene uslove američke i naše Akademije su „Krugovi“ Srdana Golubovića, „Led“ Jelene Bajić-Jočić, „Mamaroš“ Momčila Mrdakovića, „Odumiranje“ Miloša Pušića, „Smrt čoveka na Balkanu“ Miroslava Momčilovića i „Falsifikator“ Gorana Markovića.

Stručni odbor AFUN-a čiji su članovi danas izabrani sa jednogodišnjim mandatom za izbor domaćeg kandidata za ovogodišnju, 86. dodelu nagrada Oskar ocenjivaće filmove od 27. do 29. avgusta.

Odluka o izboru domaćeg kandidata biće doneta 31. avgusta, kako bi se producentu omogućilo da preuzme sve neophodne dopunske radnje u vezi sa opremanjem filma u skladu sa tehničkim pravilima i dostavi ga Američkoj akademiji do 1. oktobra.

Članovi stručnog odbora AFUN-a su glumci Ivan Bekjarev, Radmila Živković, Sloboda Mićalović, Ljubiša Smoki Samardžić, producent Aleksandar Avramović, reditelji Darko Bajić, Vera Vlajić, dr Nikola Stojanović, direktori fotografije Predrag Bambić i Milan Spasić, fimolozi dr Petar Volk, Tomislav Gavrić, Božidar Zečević.

U stručnom odboru su i montažerka Ljiljana Lana Vukobratović, masker Stanisalava Zarić, scenograf Miljen Kreka Kljaković, kompozitor Kornelije Bata Kovač i dizajner zvuka Veljko Hajduković.

Predstojeća 85. dodela nagrada Američke filmsske akademije će se desiti 2. marta 2104. godine, a vodiće je je američka televizisjka voditeljka i glumica Elen Dedženeris. Prošlogodišnjeg Oskara za najbolji strain fim dobio je režiser Mihael haneke za istvarenje „Ljubav“.

Izvor: B92/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *