Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TIMOTI DŽON BAJFORD: ŽIVOT JE AVANTURA, AKO GA ŽIVITE HRABRO

Nijedan život ne može da stane u jedan dokumentarni film, pa tako ni moj, ali miris i ukus svega što sam proživeo i preživeo osetiće svako ko pogleda šta sam sve ispričao Velji Pavloviću i gde smo nas dvojica sve bili, kazao je za „Blic“ Timoti Džon Bajford, glavni protagonista dokumentarnog filma „Pitam se pitam, ko je Timoti Džon Bajford“ novinara Studija B Velje Pavlovića.

Pavlovićev je snimio film u čast jubileja – 40 godina od početka realizacije televizijske serije za decu „Neven“. Produkcijske uslove su mu omogućili RTS i Studio B gde je u septembru najavljena televizijska premijera filma jer je „Pitam se pitam, ko je Timoti Džon Bajford“ već videla bioskopska publika na Cvetnom trgu u Beogradu u okviru manifestacije Strit film.

Najuzbudljiviji momenat za Timotija Džona Bajforda za vreme snimanja dokumentarca bio je ponovni povratak u osnovnu školu koju je pohađao pre šezdeset godina.

– Shvatio sam da je život velika avantura za sve koji odluče da ga žive hrabro. Video sam školu u kojoj mi je bilo tesno i znao sam da ću mnogo rizikovati u dok god budem disao. Kasnije sam dao prednost Televiziji Beograd nad BBC-ijem, insistirao da po svaku cenu realizujem svoje ideje, bio na ivici bez prebijene pare i uživao u profesionalnoj slavi. Velja me je podsetio kako sam zanimljiv život imao i zahvalan sam mu na tome, govori za „Blic“ bard televizijske režije i dodaje da se oseća počašćenim odlukom velikog broja ljudi da naprave dokumentarni film o njemu.

– Volim što nisam zaboravljen i da znam da nisam živeo uzalud – kaže Bajford.
Snimanje televizijskog formata „Neven“ obeležilo je njegovu profesionalnu karijeru, ali kaže da nikada neće zaboraviti divno druženje sa ekipom serije koja je umela da pretera u zabavljanju, ali je bila vrlo nadahnuta i inspirisana na setu.

– Cela ekipa bila kao jedna velika porodica – dva i po meseca smo živeli zajedno u hotelu „Park“ u Novom Sadu. Spavali smo zajedno, doručkovali smo zajedno, polazili smo svaki dan na snimanje zajedno i uveče bismo večerali i napili se zajedno. Osećao sam se kao Ingmar Bergman koji je voleo da vodi svoju ekipu na ostrvo, gde su svi živeli i snimali zajedno do kraja filma – opisuje svoja iskustva sa početka karijere u Srbiji Timoti Džon Bajford.

Posle remek-dela televizijske produkcije za decu koje je snimio kod nas kao što su „Neven“, „Babino unuče“, „Poletarac“, „Nedeljni zabavnik“, „Metla bez drške“ jednom momentu živeo je u Beogradu teško bolestan bez prava na penziju.
Sada ima nacionalnu penziju i savetnički angažman na RTS.

– Dogovorio sam se sa mojom bolešću, da drugarski podelimo život još dosta dugo – duhovit je Timoti Džon Bajford.

Biografija

Timoti Džon Bajford, reditelj, scenarista, prevodilac i pisac, rođen je 25. jula 1941. godine u Solzberiju u Velikoj Britaniji.
Završio je londonsku Akademiju dramskih umjetnosti, a posle sedam godina rada na Bi-Bi-Siju pre četrdesetak godina došao je u Beograd po zadatku da u koprodukciji sa Televizijom Beograd napravi dečju emisiju.
Zbog ljubavi je ostao u Beogradu, gde živi i danas. Srpsko državljanstvo dobio je 2004, posle 33 godine provedene u Beogradu.
Dobitnik je Povelje Zmajevih dečjih igara 2011. godine.

Izvor B 92/Aleksandar Nikolić  Foto: D. Milenković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *