Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽBA KOJA SVIRA

Retki instrumenti koji do sada nisu viđeni na Balkanu

Postavkom skupocenih violina francuskih i italijanskih majstora koje će predstaviti stručnjak za žičane instrumente Žil Šansorel biće otvorena nova sezona u Centru lepih umetnosti Gvarnerijus

BEOGRAD Centar lepih umetnosti Gvarnerijus otvoriće početkom septembra novu sezonu „Izložbom koja svira“ – postavkom skupocenih violina francuskih i italijanskih majstora, koje će predstaviti stručnjak za žičane instrumente Žil Šansorel, saopšteno je iz ove kuće.

Izložbu će svirkom oživeti virtuozi Žan-Mark Filips Varjabedijan iz Francuske i Žan Oravik iz Poljske, a Žil Šansorel će osim uobičajene procene i popravke žičanih instrumenata u Gvarnerijus doneti svoju kolekciju skupocenih i retkih violina koje do sada nisu viđene na prostoru Balkana.

Maestro Šansorel je stručnjak jedne od najpoznatijih aukcijskih kuća u Parizu (Hotel des Ventes de Drouot), a između ostalog, član je i Asocijacije graditelja violina i gudala za razvoj izrade instrumenata (ALADAFI).

Na nekim od izloženih instrumenata nastupiće 3. septembra francuski virtuoz Filips-Varjabedijan, koji je nedavno dobio nagradu za životno delo „Žorž Enesku“ Francuskog udruženja kompozitora i izdavača, a izvešće dela Šuberta, Franka i Ravela. Dva dana kasnije nastupiće i poljski violinista Oravik, proglašen za „umetnika godine“ u Poljskoj i dobitnik prvih nagrada na brojnim međunarodnim takmičenjima violinista.

Žan Oravik će izvesti dela Ravela, Šimanovskog i Prokofjeva, a obojicu će pratiti na klaviru Kristi Žulijen iz Francuske, koja je počela karijeru kao solista u SAD sa Nacionalnim simfonijskim orkestrom, a nakon dobijanja nagrade Steinnjay za mlade pijaniste Francuske, započela je karijeru i u Evropi.

„Izložba koja svira“ biće otvorena od 2. do 6. septembra, a obuhvatiće originale i kopije izuzetno vrednih francuskih i italijanskih majstorskih violina.
Autor:
Izvor: Glas Javnosti Siniša Jelovac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *