Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TASOVAC NAJVIO REKONSTRUKCIJU MANAKOVE KUĆE

Ministar kulture Ivan Tasovac otvorio je večeras izložbu „Veliki rat i mali čovek“ u Etnografskom muzeju i najavio rekonstrukciju Manakove kuće.

Objekat u sklopu Etnografskog muzeja – kuća Manaka Mihailovića, sagrađena oko 1830, biće rekonstruisana i otvorena za javnost u svom punom sjaju u 2015. godini, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Što se tiče naslova nove izložbe, Tasovac je napomenuo da se ne bi složio sa tezom da postoje veliki i mali ratovi, niti da treba da se delimo na velike i male ljude.

„Svaki rat je – u svom bezumlju i razornoj sili – veliki zato što sa sobom nosi isključivo ogromnu patnju i stradanje. A svaki čovek, koji doživi tu nesreću da iskusi rušilačku snagu rata, postaje veliki ako se u svakodnevnom životu, u odnosu prema sebi i drugima, opredeli za očuvanje ljudskog dostojanstva. Upravo u očuvanju ljudskog dostojanstva se ogledaju dometi svake kulture“, istakao je on.

Izložba „Veliki rat i mali čovek“ je značajna, kako je rekao, „baš zato što kroz arhivsku građu, audio-materijale i predmete, koji evociraju uspomene na početak Prvog svetskog rata, našu pažnju preusmerava sa tradicionalnih narativa o masovnim borbama i slavnim vojskovođama – na priče o odvažnim i hrabrim pojedincima, marginalizovanim herojima svakodnevnice, koji su odolevali i iskušenjima i strahovima, kako bi sačuvali ne samo sopstvene živote, nego i svoju sopstvenu čast“.

Ministar kulture je ocenio da smo tokom ove godine dostojno obeležili stogodišnjicu početka Prvog srpskog rata, kao i da imamo puno razloga da budemo optimističniji nego prethodnih godina kada je srpska kultura u pitanju.

Podsetivši da je porodična slava uvrštena na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva kao prvo kulturno dobro iz Srbije na tom prestižnom spisku, zahvalio je timu kustosa Etnografskog muzeja koji je učestvovao u pripremi nominacionog dosijea.

Posle 15 godina izgnanstva, Prištinsko narodno pozorište je u Gračanici ponovo pronašlo svoj dom. Planovi i entuzijazam kolega sa Kosova i Metohije svedoče da umetnička inspiracija i marljivi rad, uprkos ekonomskoj krizi, mogu i te kako da se izdvoje kao stabilne tačke naše kulturne identifikacije, istakao je Tasovac.

Ministar je naveo i da je Beogradska filharmonije ove godine ostvarila dugo sanjani san o američkoj turneji, koja je krunisana trijumfalnim koncertom u Karnegi holu, uz zvuke ne samo Čajkovskog, Verdija i Sibelijusa, nego i zanosne ritmove „Ohridske legende“ Stevana Hristića i „Marša na Drinu“ Stanislava Biničkog.

Napominjući da za pet dana počinje dugoočekivana sanacija Narodnog muzeja u Beogradu, a da je u toku obnova zgrade Muzeja savremene umetnosti, Tasovac je izrazio nadu da ćemo svi zajednički umeti da se radujemo ovakvim i svim budućim uspesima srpske kulture.

Izvor: BlicOnline/ Tanjug Foto: M. Mitrović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *