Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREDMETI IZ RANOHRIŠĆANSKOG NAISUSA I U BEOGRADU

Poslednje otkriće su bile grobnice koje su iskopane 2010. godine u krugu fabrike „Beneton“ (foto: Zoran Radosavljević)

Nakon što su krajem septembra Nišlije imale priliku da pogledaju izložbu „Jagodin mala – kasnoantička nekropola“, od večeras u 18 sati će eksponati iz ovih ranohrišćanskih grobnica bti izloženi i u beogradskom Narodnom muzeju.

Posetioci u glavnom gradu će moći da vide nekoliko maketa porodičnih grobnica iz Jagodin-male, ali i predmete od metala, stakla i keramike koji, kako kažu u niškom Narodnom muzeju, svedoče o tome da je stanovništvo tadašnjeg Naisusa živelo u socijalno i ekonomski prosperitetnom dobu u 4. veku. Osim toga, biće predstavljen i nakit koji „ukazuje na izuzetan ukus bogatih stanovnica rimskog Naisa“, ali i delovi vojne opreme.

Posebno je izdvojen luksuzan set nakita pronađen u grobu mlade žene, dobi između 20 i 24 godina. Na ovoj nekropoli su sahranjivani i rimski vojnici. Izuzetno retke primerke, koji su priipadali visokim oficirima, predstavljaju pozlaćena bronzana kopča (fibula) sa carskim portretima i kompletno očuvani bronzani pojas – kažu u Narodnom muzeju.

Kako kažu u Muzeju, u Naisu je u 4. veku postojala carska radionica za izradu predmeta od plemenitih materijala, iz koje, između ostalih, potiču i čuveni srebrni tanjiri iskovani u čast desetogodišnjice vladavine rimskog cara Licinija.

Komadi nakita iz nekropole

Podsetimo, na desnoj obali Nišave, severoistočno od Tvrđave, na prostoru današnje Jagodin-male, nalazila se najveća nekropola kasnoantičkog Naisusa na kojoj su sahranjivani stanovnici u periodu od 4. do 6. veka, a koja se prostirala na skoro 2 kvadratna kilometra.

Ova nekropola je, kako kažu u niškom Muzeju, istraživana sistematski u periodu između 1933. i 2012. godine. Najpre su 1933. godine istraživači otkrikli baziliku sa martirijumom u kojem su pre 16 vekova sahranjivani mučenici i episkopi Naisusa, a onda je sredinom 20. veka otkriveno više od 200 grobova i zidanih grobnica.

Nekoliko grobnica je otkriveno početkom decembra 2009. godine prilikom izgradnje saobraćajnice koja je trebalo da spoji novi most u Jagodin-mali i Pantelejsku ulicu, a oktobra 2010. godine je u dvorištu fabrike „Beneton“ pronađeno 20 zidanih grobova, 13 grobnica i 2 kripte sa mauzolejima, starih između 1500 i 1600 godina.

Izvor: Južne vesti /M.Vučić, J.Canić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *