Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„CAR EDIP“ NA BITEFU

Nakon sinoćnjeg svečanog otvaranja, Bitef večeras u svom glavnom programu predstavlja jedno domaće ostvarenje „Car Edip“, u režiji i adaptaciji Vide Ognjenović, u Narodnom pozorištu.

A u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“ počeo je prateći program festivala „Bitef polifonija“.

Ovaj, sada već tradicionalni program koji se održava OD 2000. godine, ovoga puta odražava se pod sloganom „Nove uloge pozorišta za nove generacije“

Programi Bitef polifonije namenjeni su najmlađima i onima koji sa njima rade. Okrugli stolovi i radionice, kao i predstave koje su ilustracija pokrenutih tema, imaju za cilj razvijanje ljubavi prema pozorištu kod dece i mladih, njihovo uključivanje u pozorišni život, kao publike, ali i kao budućih autora. Domaćin Bitef polifonije je, kao i prošle godine Ustanova kulture „Vuk Karadžić“.

„Tokom cele protekle godine radili smo na programima za mlade, a ono na šta posebno skrećemo pažnju jeste uključivanje gradskih Domova kulture u ovakve akcije“, rekla je za Studio B direktorka UK „Vuk Karadžić, Sanja Đurđević.

Tokom Bitefa biće pokrenute i neke osetljive ali važne teme, kao što su odrastanje i seksualnost. U Centru za kulturu „Stari grad“ pokrenuta je radionica „Istine i izazovi seksualnog vaspitanja“, iz koje će nastati predstava, a igraće se i predstave „Instant seksualno vaspitanje“ pozorišta „Boško Buha“ i „Tinejdž klub – istine o odrastanju“.

„Jedna od najvažnijih akcija koje smo pokrenuli, jeste program „Šekspirova deca“, u koju smo uključili srednje škole širom Srbije, u internet zajednicu Bitef polifonija, a videćemo i više predstava tim povodom“, kaže za Studio B urednik programa Bite polifonije Ljubica Beljanski Ristić.

Tema ovogodišnje Polifonije „Nove uloge za nove pozorišne generacije„, biće potkrepljena i promocijom pozorišnog, odnosno umetničkog delovanja iza rešetaka, odnosno izviođenjem predstave u beogradskom Okružnom zatvoru.

„Biće to predstava „Čiji si ti Petre“, trupe „Čarobnjaci iz O.Z.-a“ i NVO ApsArt“, koju izvode zatvorenici, u svrhu njihove rehabilitacije, koju ćemo gledati uz bezbednosne mere. Na žalost, predstava je zatvorenog tipa, odnosno šira publika neće imati prilike da je vidi“, objašnjava za Studio B, umetnički direktor Bitefa Jovan Ćirilov.

Bitef polifonija podstiče i interaktivnost pozorišta, uključivanje dece u pozorišni čin, što će ilustrovati predstave „Knjiga lutanja“ i „Igra“.

U glavnom programu Bitefa, druge večeri festivala u Narodnom pozorištu, igra se predstava „Car Edip“. U režiji i adaptaciji Vide Ognjenović, Sofokleov tragični junak protumačen je kao protagonista novog doba, odnosno savremeni političar.

Izvor: Studio B

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *