Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BRAĆA KOEN: SPALITI POSLE ČITANJA

Poznati filmski stvaraoci braća Koen su se posle Oskarima ovenčane drame iz 2007. godine „Nema zemlje za starce“, u svom novom filmu vratili komediji.

Radnja se odvija u Vašingtonu, a u čitavu avanturu su umešani tajni fajlovi, priglupi personalni trener, nezadovoljni analitičar CIA, neverni muževi, neverne žene, i – ruska ambasada, prenosi Glas Amerike.

Čed Feldhajmer, kojeg glumi Bred Pit, radi u teretani „Čvrsta tela“, gde pomaže ugojenim vašingtonskim funkcionerima da se vrate u formu. On je ubeđen da će mu kompjuterski disk sa tajnim dosijeima, koji je pronašao u ženskoj svlačionici, promeniti život.

Linda Liki prodaje članarine za teretanu, i potreban joj je novac za plastične operacije za koje veruje da će joj promeniti život.

Čed ubeđuje Lindu da će im kompjuterski disk otvoriti vrata slave i bogatstva jer će, kako čvrsto veruje, njegov vlasnik platiti veliku sumu da ponovo dođe do diska. Ispostavlja se da disk sadrži memoare nezadovoljnog bivšeg analitičara CIA po imenu Ozborn Koks, a kada on odbije da plati sumu koju Čed i Linda traže, nespretni par ucenjivača pokušava da, po svemu sudeći beskorisne podatke, proda ruskim špijunima. Situacija se od tog trenutka komplikuje.

Ko-scenarista i reditelj Itan Koen kaže da je film zamišljen kao komedija, i da ne predstavlja komentar savremenog Vašingtona.

„Likovi u filmu verovatno vode živote koji nemaju mnogo smisla, pa opet oni mogu da budu interesantni likovi i glumci u zanimljivoj priči.“

Njegov brat i saradnik Džoel Koen dodaje da su tipovi ličnosti možda prepoznatljivi, ali insistira da nisu zasnovani na konkretnim osobama, bar ne direktno.

Bred Pit je prihvatio ulogu priglupog Čeda koja je neuobičajena za njega, ali kaže da je upravo to bila najveća čar filma.

„Glavna uloga u filmu je obično tip koji ima odgovore na sva pitanja, koji ume da protumači situaciju, demontira bombu za sekund, i ima iskustva u svim mogućim oblastima. Iako je to prilično dobro za vaš ego, ponekad je mnogo zabavnije glumiti momke koji donose pogrešne odluke, imaju malo iskustva, izvlače pogrešne zaključke i onda moraju da se nose sa posledicama. To je bilo zabavno kod ovog filma.“

Analitičara CIA Ozborna Koksa koji je vešt sa rečima, ali nije toliko pametan koliko misli, tumači Džon Malkovič.

U filmu „Spaliti posle čitanja“, takođe, glumi Frensis Mekdormand kao Linda, žena opsednuta plastičnom hirurgijom, dok Džordž Kluni tumači oženjenog čoveka za koga su zainteresovane praktično sve udate žene iz filma, među kojima je i dobitnica Oskara Tilda Svinton.

Film „Spaliti posle čitanja“ pokazao se kao najuspešniji prethodnog vikenda, što se tiče zarade od prodaje bioskopskih ulaznica u Severnoj Americi, zaradivši 19,4 miliona dolara.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *