Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VAŽNO PRIZNANJE BARBRI STREJSEND

Čuvena američka pevačica, filmska i pozorišna glumica i producent Barbra Strejsend (66), će krunisati svoju karijeru 7. decembra kada će primiti u Vašingtonu nagradu centra Kenedi za životno delo.

Nagradu će pored Barbre Strejsend dobiti glumac Morgan Friman, muzičari Pit Taunsend i Rodžer Daltri (iz grupe „Who“), zatim kantri pevač Džordž Džouns i koreograf Tvila Tarp.

Kao i svake godine, nagrade će biti uručene na ceremoniji u Beloj kući gde će biti priređen i svečani ručak, dok će gala veče biti održano sutradan u centru „Kenedi“.

Do sada je nagradu centra Kenedi dobilo ukupno 157 umetnika – glumaca, muzičara, reditelja, književnika.

Među prošlogodišnjim dobitnicima su Stiv Martin, Dajana Ros i Martin Skorseze, a na dugačkoj listi renomiranih umetnika su Fred Aster, Ela Ficdžerald, Henri Fonda, Tenesi Vilijams, Kaunt Bejzi, Keri Grant, ali i Džin Keli, Rej Čarls, Peri Komo, Areta Frenklin i Bob Dilan.

Inače, Barbra Strejsend je među retkim umetnicima koja se može pohvaliti da u svojoj kolekciji ima nagrade Emi, Gremi, Oskar i Toni.

Strejsendova je dobitnica dva Oskara – Oskara za najbolju žensku ulogu i Oskara za najbolju originalnu pesmu, dobitnica nekoliko nagrada „Emi“, „Gremi“ i „Zlatnog globusa“.

Oskar za najbolju žensku ulogu joj je dodeljen 1968. godine za ulogu u filmu „Smešna devojka“ snimljenom prema čuvenom brodvejskom hitu, a Oskar za najbolju originalnu pesmu dobila je 1976. kao kompozitor pesme „Evergreen“ za film „Zvezda je rođena“, kada je postala prva žena dobitnica Oskara u ovoj kategoriji.

Pre krunisanja karijere, Barbra Strejsend će pevati 16. septembra za demokratskog kandidata Baraka Obamu, odnosno na proslavi priređenoj za njegove donatore.

Ovaj događaj će biti održan u „Beverli Vilšajr“ hotelu na Beverli Hilsu i njemu će prisustvovati i Obama.

Susret sa kremom Holivuda će istovremeno biti i njegov poslednji sastanak pred američke predsedničke izbore zakazane za novembar.

Barbra Strejsend već dugi niz godina aktivno podržava Demokratsku partiju. Kao liberalna demokratkinja se zalaže za kontrolu naoružanja, za akcije protiv globalnog zagrevanja (kritikuje američku vladu zbog neratifikovanja Protokola iz Kjota), bolju pomoć žrtvama, kritikuje motive za invaziju na Irak 2003, podržava reproduktivna prava žena, kao i LGBT (lezbejsko-homoseksualno-biseksualno-transseksualna) ljudska prava, kao što su pravo na usvajanje dece i brakovi.

Pored otvorenih zagovaranja poštovanja ljudskih prava, osnovala je i Fondaciju Strejsend.

Izvor: B 92 Ljiljana Smiljanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *