Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FRANCUSKI SPEKTAKL NA STARTU BITEFA

Scenskim spektaklom „Manje-više beskonačno“ francuske trupe „CIE 111“, u režiji Fila Soltanofa, večeras u Sava centru počinje 42. Beogradski internacionalni teatarski festival (Bitef).

U naredne dve nedelje, pod sloganom „Tragikomedija – Tragedija našeg vremena“, biće izvedeno deset predstava u takmičarskom programu, čiji su koselektori Jovan Ćirilov i Anja Suša, kao i veći broj predstava u pratećim programima.

Osnivač Bitefa, Skupština Beograda i pokrovitelj – Ministarstvo kulture Srbije obezbedili su solidan budžet (oko 50 miliona dinara), a organizacioni tim, na čelu sa direktorom Bitefa Nikitom Milivojevićem, počeo je pripreme na vreme, tako da će domaća publika moći da vidi neke od najznačajnih evropskih predstava.

Među njima su dve iz Švajcarske „Manjak prostora“ Kristofa Martalera i „Štifterove stvari“ Hajnera Gebelsa, „Sonja“ Alvisa Hermanisa (Letonija) i „Persijanci“ Dimitera Gočeva (Nemačka).

Pažnju privlače i eksperimentalna „Bejbi drama“ Suzane Ostane (Švedska) i plesna predstava „Možda zauvek“ dvoje autora Meg Stjuart (SAD) i Filipa Gemahera (Austrija).

Na repertoaru su i tri domaće predstave – „Car Edip“ Narodnog pozorišta, „Breht – hardkor mašina“ subotičkog teatra „Kostolanji Dešo“, kao i premijera opere „Don Đovani“ prema konceptu i u režiji Bojane Cvejić, u koprodukciji Jugokoncerta i Beogradskog sajma.

O dobitniku Gran prija „Mira Trailović“ odlučiće međunarodni žiri čiji su članovi teoretičar pozorišta Hans Tis Leman, argentinska rediteljka Konstanca Makras, dramska autorka Marija Karaklajić, scenografkinja Mia David Zarić i rediteljka Katarina Pejović.

Izvor: Tanjug / B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *