Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZGUBLJENE EGIPATSKE PIRAMIDE NAĐENE POMOĆU GOOGLE EARTH-a

Trougaoni plato i četiri brežuljka piramidalnog oblika

U Egiptu su arheolozi pomoću snimaka sa Google Earth-a pronašli dve lokacije na kojima je moguće da se nalaze kompleksi piramida prekrivenih peskom, prenosi sajt „Archaeology News Network“.

Prva lokacija je udaljena 19 kilometara od grada Abu Siduma, a na njoj se nalaze četiri brežuljka piramidalnog oblika i jedan veliki trougaoni plato.

Veći brežuljci široki su oko 76 metara, a manji oko 30.

Druga lokacija se nalazi blizu oaze Fajum ima jedan brežuljak piramidalnog oblika širok oko 45 metara i tri manja koji su poređani dijagonalno, slično kao piramide na platou Gize.

Ove potencijalne piramide otkrila je i dokumentovala Anđela Mikol iz Severne Karoline, koja deset godina vodi satelitsko istraživanje pomoću Google Eartha-a.

Prema njenim rečima, egiptolog i stručnjak za piramide Nabil Selim potvrdio je da ove lokacije do sada nisu bile istraživane.

Ona je snimke poslala egiptolozima kako bi dalje istraživali.

Jedan veći i tri manja brežuljka

– Slike govore za sebe, ali je neophodno istraživanje na licu mesta kako bi smo potvrdili da se zaista radi o piramidama i saznali što više o njima. Pomoću infracrvenih snimaka videćemo više detalja – rekla je Mikolova.

Ovo su samo neka od mnogih mogućih arheoloških lokaliteta koje je dokumentovala Mikolova i koja čekaju da budu istražena.

Izvor: Blic Online I.K. Foto: Google Earth

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *