Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

JOVANU BABIĆU „KOČIĆEVA NAGRADA“

Kuća Petra Kočića u Stričićima

Književnik i publicista Jovan Babić dobitnik je „Kočićeve nagrade“, koja će mu biti uručena 26. avgusta u Stričićima, rodnom mestu Petra Kočića.

Jednoglasnom odlukom žirija, ovogodišnju „Kočićevu nagradu“ za celokupno književno stvaralaštvo dobio je Jovan Babić, književnik, publicista i dugogodišnji dopisnik Tanjuga iz Banjaluke.

Za ovo visoko književno priznanje, prema rečima prof. Miljka Šindića, predsednika žirija, u kome su bili i prof. dr Drago Tešanović i književnik Duško M. Petrović, prijavljena su 23 veoma ozbiljna kandidata, ali je „kod Babića prevagnula čistota i snaga izraza, u kočićevskom duhu: rodoljubnom, slobodarskom, pravdoljubivom i istinoljubivom, prkosnom i ponosnom“.

Nagrada će dobitniku biti svečano uručena na „Kočićevom zboru“, 26. avgusta u Stričićima, rodnom selu poznatog književnika i tribuna Petra Kočića.

Babić je rođen 1934. u Crnom Lugu kod Bosanskog Grahova, a radni vek je uglavnom proveo u novinarstvu – najkraće u banjalučkom „Glasu“, znatno duže u zagrebačkom „Vjesniku“ i najduže u novinskoj agenciji Tanjug.

Za novinarski i publicistički rad dobio je prvu nagradu tadašnjeg Udruženja novinara BiH za 1980, godišnju nagradu istog udruženja za 1981. i Tanjugovu nagradu 1983.

Objavio je knjige “Put u vjenost“ 1984, “Odbrana i smrt“ 1986, “Uspenije Gavrilovo“ 1994, “Drakulići“ 1998, “Ždralovačke pričke“ 2001, “Biljezi u vremenu“ 2003, “Spomen hram“ 2003, “Crljeni kruv“ 2005, “Krezubi lavovi“ 2007. i „Prometeji sarajevskog Vidovdana“ 2011.

Za „Krezube lavove“, koje je žiri proglasio „najboljom knjigom objavljenom u RS 2007. godine“, dobio je prvu nagradu Podružnice Udruženja književnika RS i grada Banjaluka.

Neke Babićeve priče prevedene su na strane jezike, a jedno od tri izdanja romana „Drakulići“ objavljeno je na engleskom jeziku.

Babić je član Udruženja književnika RS i Udruženja književnika Srbije, a živi u Banjaluci.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *