Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRONAĐENA DA VINČIJEVA BITKA KOD ANGIJARIJA?

FIRENCA – U firentinskoj Palati Vekio pronađeni su tragovi jedne nedovršene freske čuvenog italijanskog renesansnog slikara i vajara Leonarda da Vinčija, saopštili su stručnjaci.

Oni su na konferenciji za novinare u Firenci kazali da su tragovi freske pronađeni pomoću mikrokamera postavljenih u zidu na kojem se nalazi slika „Bitka kod Marčana“ renesansnog slikara Đorđa Vazarija, iza koje se najverovatnije nalazi da Vinčijevo ostvarenje.

Na freski čiji su delovi pronađeni nalaze se tragovi crne boje slične onoj koju je da Vinči koristio za slikanje „Mona Lize“.

„Ova otkrića su veoma ohrabrujuća. Mada smo još u pripremnoj fazi, i iako nas još mnogo posla čeka da bismo razrešili misteriju, ovo što smo otkrili nam govori da smo na dobrom putu“, rekao je profesor istorije umetnosti sa univerziteta u San Dijegu, Mauricio Seračini.

Seračini i ostali stručnjaci koji učestvuju u projektu veruju da je Vazari svoju sliku naslikao preko freske Leonarda da Vinčija „Bitka kod Angijarija“ iz 1505. godine, kojoj se trag gubi krajem 16. veka.

Izvor: Glas javnosti/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *