Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

JAPANSKE UMETNICE U GVARNERIJUSU

Japanska violinistkinja Megumi Tešima koja već 15 godina živi u Srbiji i sa uspehom gostuje širom sveta, i pijanistkinja iz Japana Jošiko Ivai održaće koncert u Centru lepih umetnosti Gvarnerius u sredu, 14. marta.

Kako je najavio Centar Jovana Kolundžije, dve umetnice će održati koncert sa istim programom i u Senti u Kulturnom centru „Thurzo Lajoš“ u petak, 16. marta.

Violinistkinja Tešima i dobitnica brojnih prestižnih nagrada i priznanja pijanistkinja Ivai predstaviće program u kojem značajno mesto zauzimaju i dela jednog od najpoznatijih japanskih kompozitora, Kijošija Nobutokija.

Na programu koncerta pored dela ovog kompozitora su i kompozicije Johana Sebastijana Baha, Volfganga Amadeusa Mocarta, Johanesa Bramsa i Ernea Verebeša.

Diplomac na Muzičkoj akademiniji u Tokiju Tešima (49) je sa tri godine počela da uči violinu kod Hisako Tanaka i Kijoa Jamanoija, a sa sedam godina je već imala prvi javni nastup u dvorani GAS u Ginzi, sa Mocartovim Koncertom br. 5 za violinu i orkestar.

Nakon diplomiranja usavršavala se na letnjoj akademiji u Bostonu, kamernu muziku položila je kod Leona Flajšera i Louisa Krasnera, a orkestar kod Leonarda Bernštajna i Seiđija Ozave.

Studije je nastavila 1986. godine na Muzičkoj akademiji u Detmoldu u Nemačkoj u klasi Ernsta Majer-Širinga i Tibora Varge. Diplomirala je 1989.godine i potom magistrirala sa najvišom ocenom.

Od 1997. godine živi u Srbiji. Održala je brojne solističke koncerte, kao kamerni muzičar sarađivala je sa violončelistom Imreom Kalmanom, pijanistkinjom Jasminkom Stančul.

Svirala je u Engleskoj a od 2008. godine tri godine uzastopno nastupala je na koncertima „Memorijal Kijošija Nobutokija“ u Tokiju. Od 2009. godine radi kao vanredni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Pijanistkinja Ivai sa 13 godina pobedila je na takmičenju Muzičke omladine Zapadnog Japana a kao student Univerziteta umetnosti i muzike u Tokiju osvojila je drugu nagradu na 52. Nacionalnom muzičkom takmičenju Japana.

Studije klavira nastavila je 1987. godine na Muzičkoj akademiji u Detmoldu, gde je diplomirala sa najvišom ocenom a potom predavala od 1993. do 1996. godine.

Dobitnica je brojnih nagrada na međunarodnim muzičkim konkursima, bila je finalistkinja na 14. konkursu „Klara Haskil“ u Švajcarska, osvojila je drugu nagradu na 3. Evropskom Šopenovom konkursu za klavir u Darmštatu 1989.godine i prvu nagradu na Medelsonovom konkursu u Berlinu 1991. godine.

Ivai živi u Cirihu i često nastupa na kocertima u Japanu, Švajcarskoj i drugim evropskim zemljama. Od 2000. godine radi na Univerzitetu umetnosti u Cirihu.

Izvor:B 92 /Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *