Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PIRAMIDE NISU GRADILI ROBOVI

Egipatski arheolozi tvrde da su Velike piramide u egipatskom gradu Gizi gradili slobodni radnici, a ne robovi, kako se veruje, i kažu da to dokazuju novi grobovi pronađeni pored piramida, prenosi britanski „Telegraf“.

Glavni egipatski arheolog Zahi Havas kaže da činjenica da se pronađeni grobovi nalaze pored piramida egipatskih vladara pokazuje da oni nikako nisu mogli biti robovi, jer onda ne bi smeli da grade tako blizu. Havas je ranije otkrio i da su na grafitima radnici sebe nazivali „prijateljima faraona Kufua“, što je opet dokazuje njegovu tezu.

Grobovi tih radnika, od kojih su neki pronađeni 1990.-tih, spadaju među najznačajnija otkrića 20. i 21. veka. Oni su pripadali radnicima koji su gradili piramide faraona Keopsa i Kefrena. Havas veruje da je bilo oko 10.000 radnika.

„Novi“ grobovi se nalaze na ulazu groblja dugog pola milje, na platou Gize zapadno od Kaira i stari su 4.510 godina. Prvi put su otkriveni devedesetih godina prošlog veka i to slučajno, kada je jedan konj naleteo na strukturu od cigli koja se nalazila oko 10 metara od groblja.

Izvor: Blic Online T. Mitrović Foto AP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *