Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KONCERT TEOFILA MILENKOVIĆA

BEOGRAD – Na tradicionalnom novogodišnjem koncert mladi violinista Teofil Milenković u Svečanoj sali Skupštine Beograda nastupiće u pratnji pijanistkinja Urške Roškar i LJubice Okilj, Hora „Braća Baruh“ i Gudačke grupe „Versus“.

Desetogodišnji violinista Teofil Milenković, koji živi u Italiji, na koncertu će izvesti dela Dvoržaka, Paganinija, Čajkovskog, Bramsa, Albinonija, Bernštajna, Krezme, Zorana Milenkovića, Verdija, kao i srpsku tradicionalnu pesmu „Tamo daleko“.

Violinista i kompozitor Zoran Milenković, koji je otac Teofila Milenkovića i poznatog violiniste Stefana Milenkovića rekao je da je ovo treći put da Teofil nastupa u Beogradu, na sad vec tradicionalnom „Novogodišnjem koncertu“.

Prema njegovim rečima, misija umetnika je da ulepša svet, a ne da ga promeni, a decu treba učiti da budu iskrena u onome što rade.

„Svoju decu učim prvenstveno moralnim vrednostima, oni imaju čist pristup muzici i životu, a što se tiče njihove muzike, oni jesu talentovani, ali svakako je potreban i veliki rad“, rekao je on.

Teofil Milenković rekao je da ima tremu pred koncert u Beogradu jer će svirati u gradu koji najviše voli.

Prema njegovim rečima, sva dela za violinu su teška za izvođenje, i da on ima puno muzičkih uzora, ali da na njega najveći uticaj imaju Bahova dela.

Mladi virtuoz rođen je 2000. godine u Italiji, a violinu je počeo da svira sa nepune četiri godine. Učestvovao je na raznim festivalima među kojima su Festival Portes du Merkatur u Francuskoj, „Mocart“ festival u Nemačkoj i Festival Krka u Sloveniji.

Kao solista nastupao je i sa brojnim orkestrima, a 2009. godine je izveo koncerte koji su otvorili sezonu u grčkom teatru Politeama, i nastupio je u Rimu kao solista, gde je izveo Mocartov Peti koncert. Održao je više od 300 koncerata u više zemalja, među kojima su Italija, SAD, nemačka, Francuska, Danska i osvojio je 23 prve nagrade na različitim međunarodnim takmičenjima.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *