Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽBA POSVEĆENA MIHAJLU PUPINU U GALERIJI SANU

Izložba “Mihajlo Idvorski Pupin – Stvaralačka koordinacija“, autorke Aleksandre Ninković-Tašić biće otvorena danas u Galeriji nauke i tehnike SANU, saopšteno je iz Centra za promociju nauke.

Izložba je deo projekta popularizacije lika i dela Mihajla Pupina, koju realizuje Udruženje Lumen u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, a projekat je finansijski podržao Centar za promociju nauke.

Kako ističe autorka izložbe, Pupin je jedan od najznačajnijih srpskih pronalazača i naučnika i njegove brojne aktivnosti na polju – nauke, profesorskog rada, osnivanja i unapredjenja mnogih institucija i udruženja u SAD, njegovi nacionalno-politički doprinosi, mnogobrojna dobročinstva, mecenski odnos prema umetnosti, briga o rodnom Idvoru, književni rad, ukazuju na veliko znanje, nesebičnu angažovanost, istrajnost, kao i na radan i delatan život.

– Imajući u vidu da je veliki broj njegovih dobročinstava, legata i mnogih drugih značajnih doprinosa zaboravljen, izložba ima za cilj da predstavi i ukaže na raznovrsno Pupinovo nasleđe, čija istorijska uloga nije dovoljno istaknuta – dodaje Ninković-Tašić.

Postavka uključuje postere-panoe, delove bogate arhivske građe, fotografije, kao i izbor knjiga koje su obeležile Pupinov životni put.

Posetioci će, prvi put na jednom mestu, zahvaljujući višem kustosu Narodnog muzeja Petru Petroviću i višem kustosu Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković“ Jeleni Đurđulov, moći da se upoznaju sa pričom o dva dragocena Pupinova legata.

U toku mesec dana, koliko će trajati izložba, biće organizovani susreti “Pupin izbliza“, predavanja i radionice posvećene ovom izuzetnom čoveku.

Izložba će trajati do 11. oktobra.

Izvor: 24 sata /Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *